Având în vedere că Marea Neagră se află în centrul atenției de ceva timp, aliații NATO au venit pentru exerciții. Cea mai performantă navă de război a marinei olandeze, Evertsen, s-a antrenat tot în Marea Neagră.
Cea mai performantă navă de război a Olandei s-a antrenat în Marea Neagră
George Pastoor, comandantul navei, a fost întrebat de jurnaliștii Digi 24, ce face fregata olandeză în Marea Neagră. Acesta a precizat că Evertsen este tipul de fregată care poate livra apărare aeriană.
”O fregată cum este „Evertsen” este o fregată capabilă să livreze apărare aeriană. La summitul NATO de la Varșovia, din 2016, am promis să ne concentrăm mai mult pe Marea Neagră și să ne asigurăm că vom arăta mai mult steagul NATO în această regiune. De aceea, prezența noastră astăzi aici, ca parte dintr-o operație a unei unități de atac, este o reasigurare a aliaților noștri NATO, România, Turcia, Bulgaria, dar și o misiune de susținere pentru Ucraina. Cum știm cu toții, integritatea lor teritorială a fost deteriorată de Rusia. Iar faptul că noi suntem aici, împreună cu HMS Defender (n.r. distrugător britanic), arată steagul NATO și faptul că ne susținem aliații, dar și Ucraina, în această regiune.”, spune comandantul navei.
Acesta a mai spus că a ales țărmul românesc deoarece Țările de Jos și România au o istorie lungă de lucru, cu toate că distanța este de 2.500 de kilometri.
”Avem o istorie lungă de lucru alături de România, suntem la 2.500 de kilometri distanță, dar noi, Țările de Jos, în vest, voi, în est, nu contează, pentru că pentru noi înseamnă să lucrăm împreună cu un aliat NATO de încredere, de aceea noi am ales acest port, Constanța, datorită relației noastre cu România.”, mai spune George Pastoor, comandantul navei.
Ce poate face fregata Evertsen
Întrebat care sunt funcțiile principale ale fregatei, comandantul navei a spus că aceasta are capacitatea de apărare a unei forțe operative maritime dar și de comandă.
”Această navă militară este făcută pentru apărare aeriană, senzorii și setul nostru de arme au capacitatea să elimine ținte pe rază lungă de acțiune, la o distanță de 160 de km. Deci, avioane care ar amenința o navă militară pot fi respinse cu această navă.
Dar avem capacități și pentru lupta antisubmarin. Deci, putem detecta submarine sub apă și le putem elimina, dacă este cazul.
A treia capacitate pe care o avem este legată de lupta de suprafață, avem un sistem antirachetă Harpoon și pe rază lungă putem elimina nave de serviciu care ne amenință pe noi sau o forță operativă maritimă.”, spune George Pastoor.
Fregata comunică atât cu aliații, cât și cu adversarii
George Pastoor a mai spus că nava de război a Olandei comunică și cu rușii pentru a se asigura că pot naviga în siguranță.
”Nu, comunicăm și cu rușii, uneori intrăm în contact pe VHF, o stație pe mare, putem vorbi cu ei, ne asigurăm că putem naviga în siguranță, facem aranjamente despre cum putem trece unii pe lângă alții, ca să ne asigurăm că rămânem în siguranță împreună.”, spune el.
Cât despre demonstrațiile de forță rusești, acesta spune că nu își au locul deoarece fregata se afla în apele internaționale, nu cele are Rusiei.
”Un fel de amenințări înseamnă că au zburat avioane de luptă rusești pe deasupra noastră. Nu eram aproape de Crimeea, eram în apele internaționale, iar acestea sunt sub acordul INCSEA (n.r. incidente pe mare), pe care Țările de Jos l-au semnat cu Rusia. De aceea, nu ne-am simțit amenințați, dar a fost o demonstrație de forță din partea Rusiei. Dar una total nepotrivită, eram în apele internaționale, era dreptul nostru și sub Convenția Națiunilor Unite a Legilor Mării, în apele deschise, nu era nevoie ca Rusia să își arate capacitățile.”, spune el.
”Tranzităm pașnic Marea Neagră”
Comandantul navei a mai spus că fregata pe care o conduce nu dorește să facă rău nimănui și că tranzitează pașnic Marea Neagră. El a mai spus că are voie să stea în Marea Neagră timp de 21 de zile.
”În Marea Neagră nu vrem să facem rău nimănui, nici Rusiei, dar ne exersăm dreptul de a naviga prin apele deschise, de a naviga în apele internaționale, asta facem. Dar intențiile noastre sunt pașnice, nu există nimic din ce facem noi să nu fie cunoscut și de către ei. Am trecut prin strâmtoarea Bosfor, apoi avem dreptul să stăm în Marea Neagră 21 de zile. Această informație este publică pentru toată lumea, inclusiv Rusia. Deci nu avem nicio intenție de rău, tranzităm pașnic Marea Neagră.”, spune el.