Un reputat biolog care urmărește de la început Covid-19 anticipează că virusul va continua să evolueze pentru a evita răspunsul imunitar, dar într-un ritm mai lent decât înainte. Expertul se îndoiește că virusul care provoacă COVID-19, SARS-CoV2, „s-ar fi izbit de un zid în ceea ce privește potențialul său evolutiv” și este de așteptat ca noi mutații să apară în următoarea perioadă, scrie StateNews.
Trevor Bedford, profesor asociat în bioinformatică în și boli infecțioase la Centrul de Cercetare a Cancerului Fred Hutchinson, a declarat, într-un interviu, că nu crede că virusul care provoacă COVID-19, SARS-CoV2, „s-a izbit de un zid în ceea ce privește potențialul său evolutiv”, scrie site-ul Stat News.
Aceste mutații vor avea loc într-un ritm mai lent decât în 2020
Bedford mai spune că este de așteptat ca noi mutații să ajute virusul să scape de răspunsul imun al organismului, dar, probabil, aceste mutații vor avea loc într-un ritm mai lent decât în 2020.
Varianta Delta, extrem de infecțioasă, ea însăși o mutație a coronavirusului original, are deja tulpini mutante, inclusiv una numită AY.4.2 care nu pare a fi mai periculoasă.
”Variantele de SARS-CoV2 au început să scoată capul la începutul lui 2021, datorită creșterii exponențiale. Apoi, varianta Delta, care era de două ori mai infecțioasă decât virusul original, a devenit singurul „virus permanent”, a spus el.
Vaccinurile actuale anti-Covid ar putea fi actualizate
Expertul a vorbit și despre posibilitatea ca vaccinurile actuale anti-Covid să fie actualizate, pe măsură ce apar noi mutații ale virusului.
”Așteptările mele sunt oarecum similare cu ceea ce am văzut în cazul virusului H3N2,, în care actualizăm vaccinul la fiecare un an sau doi, deși aș putea compara și cu virusul gripei de tip B, unde vaccinul trebuie actualizat la fiecare cinci ani”, spune Trevor Bedford.
Fără aceste variante, spune el, probabil că în această iarnă am fi avut o endemicitate. Dar apariția variantei Delta și acest ultim val al pandemiei au schimbat lucrurile. ”Aș putea spune că, probabil, iarna viitoare, 2022-2023”, va fi altfel, susține Bedford.
Vom avea și Covid-19 și gripă?
Deși anul trecut, au existat avertismente cu privire la o dublă epidemie, cea de Covid și de gripă, care nu s-a concretizat, în această iarnă am putea totuși să asistăm la așa ceva, spune expertul.
”Dacă ar fi să ghicesc, aș putea să spun că DA, va fi un sezon de gripă anul acesta, dar va fi mai mic decât un sezon mediu pre-pandemic”, a afirmat el.