Clima Pământului se apropie de „puncte de basculare” bruște și ireversibile din cauza activității umane, potrivit unui sondaj de opinie realizat la nivel global, informează Science Alert.
Realizat înainte de publicarea raportului ONU care dat „alertă roşie” pentru umanitate în privința încălzirii globale, sondajul realizat de Global Commons Alliance și Ipsos MORI a arătat că peste jumătate (58%) dintre respondenții din țările G20 se simt foarte sau extrem de îngrijorați de starea planetei.
Oamenii de știință sunt din ce în ce mai îngrijorați că unele bucle de feedback din natură, cum ar fi topirea ireversibilă a ghețarilor sau a permafrostului, nu mai pot fi controlate deoarece emisiile de carbon nu dau semne de încetinire, în ciuda pandemiei.
Sondajul a constatat că patru din cinci respondenți susțin că ar vrea să facă mai mult pentru a proteja planeta.
Lumea nu se îndreaptă cu inconștiență spre catastrofă
„Lumea nu se îndreaptă cu inconștiență spre catastrofă. Oamenii știu că ne asumăm riscuri colosale, vor să facă mai mult și vor ca guvernele lor să facă mai mult”, a declarat Owen Gaffney, autorul principal al unui raport bazat pe concluziile sondajului.
Conform sondajului, oamenii din țările în curs de dezvoltare sunt mai predispuși să protejeze natura și clima, decât cei din țările mai bogate.
95% dintre respondenții din Indonezia și 94% din cei Africa de Sud au declarat că vor face mai mult pentru planetă, comparativ cu doar 70 la sută și 74 la sută în Germania și, respectiv, SUA.
Chiar dacă 59% dintre persoanele chestionate spun că cred în necesitatea unei tranziții rapide de la combustibilii fosili, doar opt la sută au recunoscut necesitatea unor schimbări economice pe scară largă în acest deceniu.
Un apel de trezire pentru liderii de pretutindeni
Sondajul a arătat că „oamenii vor cu adevărat să facă ceva pentru a proteja natura, dar spun că le lipsesc informațiile și se confruntă cu constrângeri financiare”, explică Gaffney. Acesta ar trebui să fie un apel de trezire pentru liderii de pretutindeni, spune expertul.
Sursa foto: Dreamstime