Organizația Mondială a Sănătății trge un nou semnal de alarmă în contextul creșterii numărului de infectări cu noul coronavirus la nivel mondial. Mai exact, experții OMS spun că boala provocată de virusul SARS-CoV-2 nu poate fi tratată deocamdată ca o boală endemică precum gripa.

Aceștia au explicat faptul că spre deosebire de gripă, în cazul coronavirusului incertitudinile sunt foarte mari, iar evoluția virusului este una extrem de rapidă. Referitor la varianta Omicron, OMS precizează că nici până în prezent, la aproape două luni de la descoperirea ei, răspândirea nu s-a stabilizat, scrie Reuters.

Reacția OMS vine la scurt timp după ce premierului Spaniei, Pedro Sanchez a vorbit și el pe acest subiect. Recent, acesta preciza că ar putea fi momentul să se schimbe modul în care este urmărită evoluția Covid-19.

Totodată, el mai adăuga atunci că poate fi utilizată o metodă similară ca cea prin care urmărește gripa, deoarece letalitatea Covid a scăzut, însă OMS nu pare a fi de acord.

Cum va trata Spania bolnavii de COVID

În ceea ce privește planul Spaniei, conform oficialului, țara își dorește să trateze pacienții infectați cu Covid într-un mod asemănător cu ceea ce se face cu gripa.

Mai exact, Spania ar urma să nu mai numere fiecare caz în parte și totodată să nu mai testeze nici măcar cel mai mic simptom. Trebuie menționat faptul că autoritățile sanitare spaniole lucrează de luni de zile la această tranziție care are ca scop abandonarea treptată a strategiei de supraveghere a tuturor cazurilor de Covid și trecerea la una denumită „santinelă”, folosită de ani de zile pentru gripă.

Astfel, Spania are în plan să nu mai raporteze fiecare caz de infectare cu noul coronavirus care este depistat în țară, ceva nesustenabil pe termen lung, un grup de medici sau centre de sănătate și spitale vor urmări cazurile cu simptome serioase.

În ciuda măsurilor anunțate de Spania, OMS rămâne îngrijorată. Specialiștii spun că acest lucru ar implica tratarea virusului ca pe o boală endemică, mai degrabă decât ca pe o pandemie.

Totodată, managerul OMS Europa spune că există prea multe incertitudini și prea multe noi provocări pentru a tratata virusul în acest mod.

„Avem încă o cantitate uriașă de incertitudini și un virus care evoluează destul de rapid, ducând la noi provocări. Nu suntem în punctul în care să putem spune că este o boală endemică”, a declarat Catherine Smallwood, managerul OMS Europa pentru Covid.