Carmen Sebe este considerată cea mai puternică femeie din IT-ul românesc, ea fiind implicată în toate marile exit-uri ale cunoscutului antreprenor Radu Georgescu, preşedintele Gecad Group. Carmen Sebe şi-a început cariera în industria IT la mijlocul anilor ’90 la un distribuitor Autodesk. Aşa l-a întâlnit pe Radu Georgescu care pe atunci era reseller Autodesk. După ce a lucrat o perioadă, în Anglia, în marketing şi vânzări, Sebe a acceptat propunerea lui Georgescu de a lucra în compania RAV, tot pe partea de marketing şi vânzări.
“M-am întors special să lucrez cu Radu. Îmi plăcea foarte mult firma”, declară Sebe. După exitul de succes (RAV a fost cumpărat de Microsoft) Carmen Sebe a condus mai multe companii din grupul lui Georgescu, printre care şi GECAD ePayment (achiziţionată de Naspers). Din 2006 a ocupat poziţia de director executiv la Avangate, companie care a fost vândută recent către fondul de investiţii Francisco Partners, iar din 2011 ocupă poziţia de director operaţional.
De ce IT?
“IT-ul mi-a plăcut din facultate (n.r. Politehnică). Am dat la Politehnică deoarece la matematică şi la fizică mi-a fost uşor să învăţ. Erau nouă candidaţi pe loc atunci când am dat eu la Politehnică. Eu aş fi vrut să dau la Medicină. Şi acum regret că nu m-am făcut medic. Mi se pare una dintre cele mai frumoase meserii”, declară Sebe.
De ce director operaţional şi nu executiv?
“Când am angajat echipa din Statele Unite erau două opţiuni să rămân director general şi să coordonez şi echipa de acolo sau să angajăm un director general în Statele Unite şi să preiau eu a doua funcţie, de director de operaţiuni”, afirmă Sebe. Carmen Sebe spune că tranzacţia Avangate-Francisoc Partners s-ar fi realizat mult mai târziu dacă nu ar fi renunţat la poziţia de director executiv. “Americanii vor să se raporteze la americani. Eu nu aveam networkingul necesar astfel încât să pot să ma duc să angajez pe cineva. Ca director executiv aveam nevoie de cel puţin an de zile pentru a îmi crea o reţea. Mi s-a părut că e mai eficient să fac eu un pas în spate, să rămân cu partea operaţională. A fost cea mai bună decizie pentru companie”, consideră Sebe.
Avangate are 150 de angajaţi, dintre care 120 în România, 20 în SUA şi restul în Germania, Olanda şi Taiwan. Compania care estimează o creştere de 60-70% pentru 2013 şi 2014, intenţionează să se extindă în zone precum America Latină sau Asia. “China este o zonă la care ne-am uităm tot timpul, problema aici este că este o ţară închisă din punct de vedere business. Ca să deschizi un birou aici îţi ia 7-8 luni de zile. Dar, oamenii din Taipei deservesc şi China. India este, de asemenea, o zonă care se dezvoltă foarte frumos”, declară Sebe.
Cea mai bună decizie
“Cea mai bună decizie pe care am luat-o la nivel de firmă a fost legată de momentul în care am angajat nişte oameni în România, care s-au dovedit a fi aur pentru companie. E important să ştii să îţi alegi, oamenii, echipa”, spune Sebe. Găsirea unor oameni foarte buni este esenţial pentru o firmă, dar păstrarea lor în companie se dovedeşte a fi de cele mai multe ori cea mai complicată problemă, dar nu a fost cazul şi la Avangate. “E greu să păstrezi oamenii buni, dar eu nu am avut problema asta, iar ei nu au avut salariile cele mai mari, ar fi putut să accepte slujbe internaţionale în orice moment. E important să fi corect faţă de ei, atunci când compania creşte, măreşti salariile, când e o perioadă mai grea, strângem toţi cureaua” afirmă Sebe.
Cum arată o zi de lucru
“Ajung la birou la 9.00- 9.30. Citesc email-urile, iar apoi încep şedinţele. Am avut zile şi cu mai mult de opt şedinţe. La ora 17.00 încep şedinţele cu oamenii de peste Ocean. Acasă ajung în jurul orei 20.00. Sunt zile în care imediat ce ajung acasă încep să sune telefoanele, deoarece cei din State abia se trezesc şi ei au Inboxul plin cu chestii venite de la noi şi astfel ziua de lucru durează câteodată şi până la ora 22.00.
Cine e şi ce face Avangate
Fondată în 2006,Avangate este lider în piața de soluții eCommerce pentru producătorii de software și servicii cloud, sprijinindu-i pe aceștia să își crească vânzările online prin orice punct de vânzare și orice model de business ar aplica, dar și să dezvolte propriile canale de distribuție pentru a-și scala afacerile cât mai profitabil și pentru a intra pe noi piețe. Soluțiile Avangate includ o platformă de comerț electronic completă, modulară și sigură ce integrează eCommerce, facturare abonamente, plăți la nivel global, un sistem de management al partenerilor, dar și o rețea de afiliați ce se află în continuă expansiune.
Avangate a fost preluat de către compania americană de investiții financiare Francisco Partners, la începutul lunii octombrie. Francisco Partners, lider pe piața de investiții financiare din Statele Unite, cu un buget de peste 7 miliarde dolari, va aduce Avangate o infuzie de capital financiar care să alimenteze pe viitor expansiunea companiei, dezvoltarea de noi produse și creșterea întregului business.