‘Doamna Merkel evită deciziile dezagreabile (…) Îi lipseşte capacitatea de a risca pierderea alegerilor’, consideră fostul lider social-democrat, care a guvernat Germania din 1998 până în 2005, când a fost înlocuit de doamna Merkel. ‘Sigur că responsabilii politici au dreptul să fie realeşi, dar aceasta nu trebuie să conducă la situaţia în care măsuri politice să nu fie luate din cauza perspectivelor electorale’, adaugă el într-un interviu acordat publicaţiei duminicale Welt am Sonntag.

Angela Merkel încearcă să obţină un al treilea mandat consecutiv la alegerile legislative ce vor avea loc în toamnă. Partidul său, Uniunea Creştin Democrată (CDU), devansează net Partidul Social Democrat (SPD) în sondaje, iar actualul cancelar a atins recorduri de popularitate nemaintâlnite în cazul vreunui şef al guvernului german de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Dar ea este acuzată de adversarii săi că gestionează problemele ţării de pe o zi pe alta, fără să aibă un program şi o viziune politică. Gerhard Schroder a lansat o reformă vastă şi dureroasă a pieţei muncii, ceea ce l-a constrâns în anul 2005 să convoace alegeri anticipate, pe care le-a pierdut.

‘Stilul politic al doamnei Merkel nu ar fi permis niciodată aplicarea unei agende 2010’, cum a fost denumită lista reformelor sociale promovate de fostul cancelar, conchide acesta din urmă, care a criticat recent şi lipsa reformelor economice în Franţa.

Sursa: Agerpres