‘De la analiştii internaţionali, la fondurile de investiţii şi micii speculatori, tot mai mulţi cred că era unui yen puternic a luat sfârşit. După Rezerva Federală, Banca Angliei, Banca Centrală Europeană şi Banca Naţională a Eleveţiei, Banca Japoniei a trecut şi ea la măsuri distructive de politică monetară, aruncând nu mai puţin de 10.000 de miliarde de yeni în piaţă, după care o dobândă zero şi intervenţiile directe vor fi insuficiente. Banii nou creaţi vor creşte masa monetară, vor lua din valoarea celor existenţi şi, în consecinţă, vor devaloriza yenul, vor afecta puterea de cumpărare şi vor dilua datoria publică’, arată un comentariu al Admiral Market.

Specialiştii Goldman Sachs apreciază că aceasta este o mişcare inteligentă şi estimează o depreciere de 25% a yenului în 2012.

‘Nivelul maxim istoric şi balanţa de plăţi negativă pentru prima dată în ultimii 30 de ani au avertizat că japonezii vor duce intervenţia la un alt nivel, mai eficient. Obiectivele sunt clare: redirecţionarea fluxului de capital spre dolar şi franc în momente de panică în pieţele financiare şi stimularea fenomenului din 2000 -2007, împrumuturi în yen şi investiţii în valute cu randament superior’, explică analiştii Admiral Markets.

Moneda niponă s-a depreciat 5% faţă de dolar, în ultimele zile, ca urmare a reducerii contractelor de cumpărare cu aproape 50%, până la 47 miliarde dolari.

‘S-a produs în sfârşit o schimbare în sentimentul pieţei, cel mai puternic factor de influenţă al cursului valutar. Interesul la cumpărare pe dolar/yen s-a intensificat în ultimele luni, fiind evident şi la nivel local, unde traderii aşteptau cu nerăbdare un semnal din partea Japoniei. Ne aşteptăm ca un maxim temporar să fie atins la începutul lunii aprilie, la fel ca în ultimii 3 ani, după o apreciere de încă 5%.’, apreciază analiştii Admiral Markets.