În schimb, persoanele cu grupa sanguină O prezintă un risc mai mic de a avea un accident vascular cerebral cu debut precoce, potrivit cercetării, informează Euronews. Experții avertizează însă că există și alți factori de risc, cum ar fi fumatul sau hipertensiunea arterială.

Studiul a fost realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Maryland, Școala de Medicină din Statele Unite. Aceștia au analizat legătura dintre caracteristicile genetice, cum ar fi grupa sanguină, și producerea unui accident vascular cerebral.

Cunoașterea grupei sanguine și a Rh-ului sunt esențiale pentru prevenirea incompatibilității în cazul transfuziilor sau pentru donarea sângelui. Există două sisteme OAB și Rh, cele mai cunoscute, care prin combinație pot determina 8 grupe sanguine.

Cercetătorii au vrut să identifice determinanții genetici ai unui AVC

Autorii studiului au analizat date provenind din 48 de studii genetice privind accidentele vasculare cerebrale ischemice la adulți cu vârste cuprinse între 18 și 59 de ani. Accidentele vasculare cerebrale ischemice sunt cauzate de blocarea fluxului sanguin către creier.

În total, studiile au inclus aproximativ 17.000 de pacienți cu AVC și aproape 600.000 de persoane sănătoase, care nu au suferit niciodată un accident vascular cerebral. ”Am fost interesați să identificăm determinanții genetici ai accidentului vascular cerebral”, a declarat co-autorul principal al studiului, Braxton Mitchell.

„În ceea ce privește accidentul vascular cerebral, știm deja că există o componentă majoră privind mediul, dar există și o componentă genetică”, a explicat Mitchell.

Experții au analizat profilurile genetice ale oamenilor și au descoperit, astfel, o legătură între AVC cu debut precoce și zona cromozomului, care include gena care determină tipul de sânge al unei persoane.

Oamenii au patru grupe sanguine principale, A, B, AB și O, iar grupa de sânge a unei persoane este determinată de genele moștenite. Grupa sanguină O este cea mai frecventă.

Grupa sanguină A crește riscul cu aproximativ 16% pentru AVC cu debut precoce

Așa cum au arătat cercetările lor, persoanele care au avut un accident vascular cerebral cu debut precoce aveau, în cele mai multe cazuri, grupa de sânge A și mai puțini aveau grupa sanguină O, în comparație cu persoanele cu accident vascular cerebral tardiv și cu persoanele care nu au avut niciodată un accident vascular cerebral.

„Grupa de sânge A crește riscul cu aproximativ 16% pentru AVC cu debut precoce și doar cu aproximativ 5% pentru AVC cu debut tardiv”, a menționat Mitchell.

Cei cu grupa O au mai puține șanse de a suferi un AVC

„Dacă aveți grupa de sânge O, aveți 12% mai puține șanse de a suferi un accident vascular cerebral cu debut precoce, comparativ cu doar 4% mai puține șanse de a suferi un accident vascular cerebral cu debut târziu”, a adăugat profesorul american.

Cu toate acestea, autorii cercetării subliniază că persoanele cu grupa sanguină A nu ar trebui să-și facă griji că vor suferi, în mod obligatoriu, un accident vascular cerebral cu debut precoce sau să înceapă să-și facă tot felul de teste medicale suplimentare pe baza acestei descoperiri.

Există și alți factori pentru care ar trebui să ne facem griji

„Din punct de vedere clinic, nu ar trebui să ne îngrijorăm cu privire la grupele sanguine care ne pot aduce un risc crescut de accident vascular cerebral”, a spus Mitchell. „Există și alți factori de risc pentru accident vascular cerebral, care sunt mult mai importanți, cum ar fi hipertensiunea arterială și fumatul. Dacă vrem să ne reducem riscul de AVC, aceștia sunt factorii cărora ar trebui să le acordăm atenție”, a subliniat el.

Grupa sanguină, legată de riscul unor alte afecțiuni

Euronews amintește că există și alte cercetări care au sugerat legătura între grupa de sânge și riscul de a dezvolta anumite probleme de sănătate. Un studiu realizat de oamenii de știință de la Școala de Sănătate Publică de la Harvard a constatat că persoanele cu grupa sanguină A, B sau AB au un risc mai mare de a avea o boală coronariană, decât persoanele cu grupa sanguină O. Cei cu cea mai rară grupă sanguină, AB, au avut cel mai mare risc.

Alte studii au sugerat că persoanele care au grupa de sânge A prezintă un risc mai mare de cancer de stomac, în comparație cu cei cu alte tipuri de sânge.