Cea mai rea grupă de sânge. Cei care o au pot face o boală extrem de gravă

Dacă ați avut vreodată nevoie de o transfuzie de sânge sau ați donat sânge, primul lucru pe care l-au făcut medicii a fost să vă întrebe ce grupă sanguină aveți. Deși la început s-a crezut că tot sângele este la fel, acum se știe că există diferite tipuri de sânge, numite grupe de sânge. Dar și că o transfuzie făcută cu o grupă de sânge diferită poate fi chiar mortală.

Ce sunt grupele de sânge și de ce contează

Prin urmare, cunoașterea grupei sanguine a donatorilor și a primitorilor este vitală. Există două antigene majore (A și B) și mai există un antigen foarte important, denumit factorul Rh, potrivit The Conversation.

Fiecare grupă de sânge are o combinație de zaharuri și proteine, numite antigene, care se găsesc în exteriorul celulelor roșii din sânge. Există mai mult de 300 antigene, deci există un potențial de variații și combinații între diferite persoane. Oamenii pot fi clasificați în grupele A, B, AB sau O, pe baza cărora zaharurile acoperă celulele roșii din sânge.

De asemenea, suntem clasificați ca pozitivi sau negativi, dacă celulele noastre sanguine poartă o proteină numită antigen Rhesus D (RhD). Aceste două sisteme de grup sanguin (ABO și Rh) ne oferă cele opt tipuri principale de sânge: O-, O+, B-, B+, A-, A+, AB-, AB+.

Cum și când au fost descoperite grupele de sânge

Transfuzia a fost practicată intermitent încă din anii 1660. Dar grupele de sânge nu au fost descoperite decât în anul 1900. Până atunci, se presupunea că tot sângele este la fel. Acest lucru a dus la unele transfuzii de sânge anormale, cum ar fi cele de la animale la oameni, dar și la transfuzii, între oameni, care au fost fatale pentru cei care le-au primit.

În anul 1900, experimentele medicului Karl Landsteiner au arătat că celulele roșii ale unor oameni „reacționau” la mostrele de plasmă ale altor persoane, în timp ce altele nu o făceau. Acest lucru l-a determinat să descrie sistemul ABO, cel mai important sistem de grupă de sânge și baza unei transfuzii moderne sigure.

Ulterior, Landsteiner a descoperit ceea ce acum este cunoscut sub numele de antigen RhD. Sângele părea la fel, dar analizele de laborator au evidențiat diferențe esențiale legate de prezența sau de absența unui antigen pe suprafața globulelor roșii. Sistemele ABO și Rh determină opt grupe sanguine:

A Rh pozitiv (A+)
A Rh negativ (A-)
B Rh pozitiv (B+)
B Rh negativ (B-)
AB Rh pozitiv (AB+)
AB Rh negativ (AB-)
O Rh pozitiv (0+)
O Rh negativ (0-)

Cum funcționează compabilitățile

Dacă o persoană are sânge din grupa A, asta înseamnă că poate primi o transfuzie fie de la un donator din grupa A, fie de la un donator din grupa O. Ea nu ar trebui să primească sânge din grua B sau AB, deoarece are anticorpi naturali (proteine ​​formate ca parte a răspunsului imun) care vor provoca probabil reacție gravă, dacă nu chiar fatală.

Persoanele cu grupa O pot dona sânge oricui, pentru că sângele lor nu conține antigene, de aceea sunt numite și „donatori universali”.

Tipurile de sânge ABO apar mai frecvent în cazul unor afecțiuni medicale. De exemplu, ulcerele de stomac sunt mai frecvente la cei cu grupa de sânge O, dar cancerul de stomac este mai frecvent la cei cu grupa de sânge A.