Grupele sanguine descriu varietatea substanțelor chimice prezente pe suprafața celulelor roșii din sânge. Într-un studiu publicat în 2022, cercetătorii în genomică au descoperit o relație clară între gena pentru subgrupul A1 și accidentul vascular cerebral cu debut precoce.

Cercetătorii au compilat date din 48 de studii genetice, care au inclus aproximativ 17.000 de persoane cu un accident vascular cerebral și la aproape 600.000 de persoane fără accident vascular cerebral. Toți participanții aveau între 18 și 59 de ani. O căutare la nivelul genomului a evidențiat două lucruri asociate cu un risc mai mare de accident vascular cerebral. Unul a coincis cu locul în care se află genele pentru grupa sanguină, potrivit Science Alert.

Legătura între grupa sanguină și riscul de AVC

O a doua analiză a unor tipuri specifice de gene ale grupei sanguine a descoperit apoi că persoanele al căror genom a codificat pentru o variație a grupului A aveau șanse cu 16% mai mare de a suferi un accident vascular cerebral, înainte de vârsta de 60 de ani, comparativ cu cei cu alte tipuri de grupe sanguine

Pentru cei cu o genă pentru grupul O1, riscul a fost mai mic cu 12%.

Cercetătorii au observat, totuși, că riscul de accident vascular cerebral la persoanele cu grupa de sânge de tip A nu este foarte mare, așa că nu este nevoie de vigilență suplimentară sau de screening în acest grup.

„Încă nu știm de ce grupa sanguină de tip A ar conferi un risc mai mare”, a spus autorul principal, neurologul Steven Kittner de la Universitatea din Maryland.

Factorii legați de coagularea sângelui pot influența semnificativ riscul de AVC

El a explicat că factorii legați de coagularea sângelui, precum trombocitele și celulele care căptușesc vasele de sânge, pot influența semnificativ riscul de AVC. În cazul persoanelor mai tinere, AVC-ul este mai frecvent cauzat de formarea cheagurilor de sânge decât de ateroscleroză, o afecțiune legată de acumularea de depozite grase în artere.

Studiul a observat și că riscul crescut asociat cu grupa de sânge A devine nesemnificativ după vârsta de 60 de ani, sugerând că accidentele vasculare cerebrale timpurii și cele care apar la o vârstă mai înaintată pot avea cauze diferite.

Persoanele cu grupa sanguină tip B prezintă un risc cu 11% mai mare de a suferi un AVC

De asemenea, persoanele cu grupa de sânge B prezintă un risc cu 11% mai mare de a suferi un AVC, indiferent de vârstă.

De asemenea, persoanele incluse în studiu trăiau în America de Nord, Europa, Japonia, Pakistan și Australia, persoanele non-europene reprezentând doar 35% dintre participanți. Studiile viitoare, cu un eșantion mai divers, ar putea ajuta la clarificarea semnificației rezultatelor.

„În mod clar avem nevoie de mai multe studii pentru a clarifica mecanismele privind creșterea riscului de accident vascular cerebral”, a spus Kittner.

O altă constatare majoră a studiului a fost dată de compararea persoanelor care au avut un accident vascular cerebral înainte de vârsta de 60 de ani cu cei care au avut un AVC după vârsta de 60 de ani. Pentru asta cercetătorii au folosit un set de date de aproximativ 9.300 de persoane cu vârsta peste 60 de ani care au suferit un accident vascular cerebral și aproximativ 25.000 de controale cu vârsta peste 60 de ani care nu au avut AVC.

Ei au descoperit că riscul crescut de AVC la cei cu grupa de sânge de tip A a devenit nesemnificativ în grupul cu accident vascular cerebral cu debut tardiv, sugerând că AVC-urile care apar devreme în viață pot avea un mecanism diferit, în comparație cu cele care apar mai târziu.