În plus, razele UV ale soarelui pătrund în piele, deteriorând proteinele și celulele de colagen și reducând și mai mult rezistența pielii
Masajul fascial urmărește să prelungească moleculele de proteine și capacitatea acestora de a se întinde, eliberând presiunea din fascia atașată mușchilor, unde aceasta poate fi prinsă sau prinde nervi, provocând durere sau limitând mișcarea.
Cu toate acestea, nu există dovezi științifice care să sugereze că masajul fascial afectează forma sau țesuturile feței. De la aproximativ 30 de ani, organismul începe să remodeleze alte țesuturi care conțin colagen, cum ar fi oasele și grăsimea feței, precum și mușchii, ceea ce modifică unghiurile oaselor feței. Aceste modificări sunt mai pronunțate la femei.
Masarea fasciei pielii ar putea să exacerbeze ridurile
Straturile de grăsime dintre fascia profundă de deasupra osului și fascia superficială de sub piele se atrofiază pe măsură ce îmbătrânim, reducând volumul și exacerbând aspectul ridurilor și al lăsării. Unele persoane influente din social media au afirmat că masarea fascială a feței poate face pomeții mai proeminenți, chiar și la persoanele mai tinere, și poate diminua buzele. Cu toate acestea, masarea fasciei pielii ar putea, de fapt, să exacerbeze ridurile.
Masajul vizează, de asemenea, fibroblastele, celulele care produc colagen, stimulându-le mecanic să producă mai mult colagen pentru a ajuta la susținerea pielii supraiacente.
Studiile au arătat că fibroblastele trebuie să lucreze mai mult pe măsură ce îmbătrânesc, când produc mai puțin colagen și au contact cu mai puține proteine de colagen.
Este puțin probabil ca masajul să poată inversa îmbătrânirea fibroblastelor pentru a stimula producția de colagen a pielii.
Masajul fascial ar putea alunga excesul de lichid
Videoclipurile de pe rețelele de socializare care promovează masajul fascial al feței susțin, de asemenea, că pot alunga excesul de lichid prin drenaj limfatic, oferind un aspect mai suplu și mai cizelat prin reducerea volumului.
Acest lucru pare să contrazică scopurile multor produse anti-îmbătrânire și ajustări populare, cum ar fi umpluturile dermice cu acid hialuronic, care pretind că fac pielea să arate mai tânără prin adăugarea de volum pentru a părea întinsă și plină, scrie medicalxpress.com.