Care este cea mai sănătoasă poziție de dormit. Alege neapărat acest tip de pernă

somn

SURSA FOTO: Dreamstime

Care este cea mai sănătoasă poziție de dormit? Experții spun ce probleme de sănătate putem risca, dacă perna pe care dormim nu este cea potrivită.

Există voci care spun că poziția pe care o avem în timp ce dormim afectează calitatea somnului, însă ea poate fi influențată și de alte lucruri.

Calitatea somnului depinde de diferiți factori, începând cu cei genetici și până la ceva foarte banal, cum ar fi calitatea saltelei. Dar, la fel de importantă este și perna pe care punem capul.

Și nu este vorba doar despre alegerea celei mai bune perne, ci de întreaga configurație: de câte perne avem și mai ales cum sunt așezate, potrivit Homes and Gardens.

Unii susțin că atunci când dormim pe o parte, creierul „se curăță” mai bine, eliminând toxinele cardiovasculare, pulmonare și cerebrale. Dacă te trezești mai mult obosit sau cu dureri de spate și de gât, probabil că e timpul să încerci ceva diferit când vine vorba de perne.

Un simplu element poate face toată diferența. Experții spun care sunt cele mai bune moduri de a dormi și cum putem folosi anumite perne pentru a avea un somn mai odihnitor.

Prea multe perne pot forța capul în flexie, înainte, și vă veți trezi cu gâtul înțepenit

Dacă nu ai un somn de calitate din cauza disconfortului sau te trezești a doua zi cu dureri, poate că a venit timpul să vezi dacă nu cumva pernele sunt de vină.

„Articulațiile pot deveni dureroase atunci când sunt ținute la extrema intervalului lor normal de mișcare pentru perioade prelungite de timp”, explică chiropracticianul Rubina Tahir.

”Pernele sunt concepute pentru a susține curbele naturale ale coloanei vertebrale”, continuă dr. Tahir.

„Prea multe perne pot forța capul în flexie înainte și, probabil, vă veți trezi cu gâtul înțepenit sau vă veți trezi în toiul nopții, iar asta înseamnă un somn neodihnitor”, explică medicul.

Pernele plate, bune pentru cei care dorm pe spate! La fel și pernele din puf

Mai mult, tipul de perne de care ai nevoie și cum sau unde să le așezi vor depinde, în mare măsură, de poziția preferată de dormit. De exemplu, dr. Tahir susține că „pernele plate nu sunt potrivite pentru dormitul pe spate sau pe o parte deoarece curba gâtului ar trebui să fie întotdeauna întărită”.

Potrivit medicului, cei care dorm pe spate ar trebui să evite pernele puse unele peste altele. În caz contrar, riscă să se trezească cu dureri de cap, gât înțepenit și potențiale dureri de articulații.

„Alinierea corectă este realizată prin susținerea curbelor naturale ale coloanei vertebrale”, spune ea. „Acest lucru se face asigurându-vă că perna oferă sprijin curbei gâtului”.

Așadar, pernele plate sunt o opțiune pentru cei care dorm pe spate, la fel și pernele din puf. Dar nu încercați niciodată să dormiți fără pernă, avertizează ea.

Folosiți perne cu spumă de memorie pentru a nu exercita presiune pe șolduri!

Ea spune că persoanele care dorm pe spate vor primi mai mult sprijin de la cea mai bună pernă din spumă cu memorie sau o pernă cu apă.

„Dacă dormi pe spate și nu folosești o pernă cu spumă cu memorie s-ar putea să exerciți o presiune inutilă pe șolduri și pe partea inferioară a spatelui”, avertizează dr. Tahir.

„Asta va crește uzura articulațiilor, punându-vă în pericol de artrită”, avertizează ea.

Pentru a evita această încordare, se recomandă să plasați o pernă mai tare (sau două, după cum este necesar) sub ischio-jambieri, care poate ajuta  la ameliorarea durerilor și a sciaticii.

Cei care dorm pe o parte au nevoie de o pernă de sprijin cervical

Persoanele care dorm pe o parte vor avea o noapte odihnitoare dacă dorm pe o pernă în stil găleată. Dr. Tahir recomandă perna de sprijin cervical, despre care spune că este potrivită și pentru cei care dorm pe spate.

„Acest tip de pernă va susține gâtul și va oferi spațiu pentru ca articulațiile umerilor să se odihnească confortabil”, explică ea. În plus, sugerează ca „persoanele care dorm pe o parte să așeze o pernă mai tare între genunchi, pentru a obține unghiuri optime fără durere la șolduri, genunchi și glezne”.

Renunțați la dormitul pe burtă! Aduce disconfort major

Pentru cei care obișnuiesc să doarmă în mod regulat pe burtă, dr. Tahir îi îndeamnă să încerce să renunțe la această poziție. Ea spune că va fi nevoie de aproximativ două săptămâni, dar merită. Potrivit chiropracticianului, o pernă nu va face prea mult pentru a oferi sprijin în această poziție, cunoscută că aduce disconfort major pentru articulații și mușchi.

„Imaginați-vă că vă plimbați toată ziua cu capul întors într-o parte. Articulațiile vor deveni rigide, iar mușchii vor dezvolta puncte de declanșare (alias noduri)”, notează ea.

Este cea mai proastă poziție de a dormi pentru că așa e cel mai dificil să menții coloana vertebrală în alinierea corectă. Indiferent de poziția lor, picioarele vor pune presiune pe partea inferioară a spatelui. În plus, riscăm să antrenăm o tensionare a mușchilor deglutiției, ai traheii și o presiune asupra cutiei toracice, ceea ce poate provoca dificultăți respiratorii, adaugă medicul.