Kopi Luwak, cea mai scumpă cafea din lume

Cea mai scumpă cafea din lume a ajuns și în România de ceva timp. Băutura este originară din Indonezia. Ea portă numele de Kopi Luwak.

Popularitatea ei a explodat în urma filmului The Bucketlist.

Cafeaua mai poartă numele și cafea de la zibete. Numele acesta l-a primit din cauza procesului prin care este făcută.

Zibetele, mamifere care seamănă cu viezurii sau pisicile de casă, se hrănesc cu cele mai fine boabe de cafea.

Mai apoi, boabele sunt recuperate din fecalele acestor animale. Gustul inconfundabil și rezultatul final îi determină pe oameni să investească generos.

Zibet
Zibet/SURSA FOTO: Dreamstime

Chiar dacă prețul unei singure cafele este de 45 de lei, consumatorii consideră că merită investiția.

„Am băut prima dată cafeaua într-o vacanţă în Vietnam. Are o aromă deosebită. Simţi corpul cafelei, are o aciditate scăzută, e deosebită”, a spus un client care a gustat din această cafea, pentru observatornews.ro.

Un alt consumator a declarat că aroma este foarte diferită în comparație cu espresso-ul obișnuit pe care îl consumăm zi de zi.

Cei care călătoresc în Thailanda și Vietnam adesea aleg să aducă ca suvenir Kopi Luwak.

Kopi Luwak
Kopi Luwak/SURSA FOTO: Dreamstime

Cafeaua are o producție limitată

Cea mai scumpă cafea din lume costă 400 de euro pe kilogram.

Costurile sunt justificate deoarece producția autentică de Kopi Luwak este foarte limitată. Potrivit studiilor, cantitatea totală produsă anual se estimează la doar 2.200 de kilograme.

Această sumă se situează mult sub nivelul cererii actuale pentru acest sortiment.

Cumpărătorii ar trebui să fie extrem de vigilenți deoarece există multe produse false pe piața din România și din străinătate.

Kopi Luwak
Kopi Luwak/SURSA FOTO: Dreamstime

Mark Prince, de la Coffee Geek, a afirmat că anual se vinde cu aproximativ 5000% mai multă cafea Kopi Luwak decât este produsă autentic. În acest timp, producția autentică de doar 2.200 de kilograme pe an.

El explică că această discrepanță este generată de prezența numeroșilor impostori care susțin că vând acest tip de cafea indoneziană la prețuri mult mai mici, în jur de 300 de dolari pentru jumătate de kilogram.

„Anual, se vinde cu aproximativ 5000% mai multă cafea Kopi Luwak decât este produsă. Producția autentică se ridică la doar 2.200 de kilograme anual. De ce apare această discrepanță între cifre?

Pentru că sunt mulți șarlatani care pretind că vând acest tip de cafea indoneziană la prețuri mai mici, cu 300 de dolari pe jumătate de kilogram”, susține Mark Prince.