O vilă istorică din zona Victoriei-Dorobanţi a Capitalei a fost vândut anul trecut pentru circa 3 mil. euro, într-un proces de executare silită, şi a devenit cea mai scumpă proprietate rezidenţială tranzacţionată în 2017, potrivit brokerului care a reprezentat cumpărătorul.
„Este o vilă executată anul trecut al cărei preţ de adjudecare a fost de aproximativ 3 mil. euro. Dacă nu era la executare, vila se putea vinde cu 4-4,5 mil. euro. Nu sunt multe tranzacţii care implică milioane de euro şi cred că aceasta a fost cea mai mare tranzacţie cu o proprietate rezidenţială de anul trecut. Majoritatea care cumpără astfel de imobile sunt investitori privaţi care plătesc cu bani cash“, a declarat Mihaela Pană, partener şi director al diviziei rezidenţiale a Cushman & Wakefield Echinox.
Potrivit acesteia, tot anul trecut a fost vândută la executări silite o altă vilă, din zona Herăstrău, cu 2,5 mil. euro. Totuşi, ea atrage atenţia că achiziţia unei astfel de proprietăţi, deşi „curată“ din punct de vedere legal, poate crea probleme prin faptul că este locuită de foştii proprietari, de evacuarea cărora trebuie să se ocupe cumpărătorii.
Pană spune că în ciuda valorilor mari, ele sunt interesante pentru investitori în contextul unei diferenţe de preţ faţă de valorile de pe piaţa liberă. Ajunsă la executare, o proprietate este adusă la valoarea reală prin evaluare şi de cele mai multe ori nu se prezintă cumpărători la primele licitaţii, moment în care preţul este ajustat.
„În ultimii ani au început să apară la executări silite produse scumpe, amplasate în zone bune, cum nu au fost întâlnite nici măcar în perioada de criză. Au fost proprietăţi tranzacţionate în sfera executărilor în zone centrale a Capitalei, precum Kiseleff sau Herăstrău. Cei care au cumpărat au fost interesaţi să facă investiţii, un lucru interesant, deoarece majoritatea cumpărătorilor pe sectorul rezidenţial nu achiziţionează ca investiţie, pentru că randamentele sunt de circa 5% şi nu le fac atractive. Totuşi, venind din zona executărilor, preţurile au fost competitive“, explică brokerul imobiliar.
Motivul pentru care astfel de imobile au ajuns să fie tranzacţionate în ultimii doi ani, şi care se aşteaptă să continue să apară pe piaţă, este dat de procedura lungă a executării silite, care poate dura ani de zile.
„Am văzut dosare de executare începute în 2013 şi care au ajuns să se vândă în 2017. Chiar dacă criza a generat astfel de situaţii, aceste produse au ajuns pe piaţă abia în 2016-2017 şi vor mai curge“, conchide Mihaela Pană.
Brokerii imobiliari cu cel mai extins portofoliu de locuinţe de lux din Bucureşti au vândut în 2017 proprietăţi din această categorie în valoare totală de peste 36 mil. euro. O analiză realizată de revista Capital la finalul anului trecut, fără a lua în calcul proprietăţi executate silit, arăta că cele mai scumpe zece locuinţe vândute în 2017 în Bucureşti au o valoare cumulată de 9 mil. euro.
CITITI SI Topul celor mai scumpe locuinţe vândute în 2017