Inner Central District din Tokyo a depasit West End din Londra, devenind cea mai scumpa piata de spatii pentru birouri din lume, potrivit studiului bi-anual Global Office Occupancy Costs pentru ratele de ocupare la nivel global efectuat de CB Richard Ellis Group, Inc. (CBRE) Global Research and Consulting. West End in Londra este acum cea de-a doua piata pentru spatii de birouri, urmata de Moscova, de Inner Central District din Hong Kong (CBD) si de Outer Central District din Tokyo potriv
Inner Central District din Tokyo a depasit West End din Londra, devenind cea mai scumpa piata de spatii pentru birouri din lume, potrivit studiului bi-anual Global Office Occupancy Costs pentru ratele de ocupare la nivel global efectuat de CB Richard Ellis Group, Inc. (CBRE) Global Research and Consulting.
West End in Londra este acum cea de-a doua piata pentru spatii de birouri, urmata de Moscova, de Inner Central District din Hong Kong (CBD) si de Outer Central District din Tokyo potrivit raportului CBRE, care analizeaza costurile ratelor de ocupare pentru spatiile de birouri din peste 170 de orase din intreaga lume.
Centrele financiare globale au fost afectate indeosebi de cererea de ocupare in scadere si, dupa cum era de asteptat, au inregistrat cel mai semnificativ declin la nivelul chiriilor pentru birouri. In multe cazuri, pietele majore de spatii pentru birouri au inregistrat scaderi ale costurilor de ocupare de 20% sau mai mult in ultimele 12 luni. In cele 170 de orase luate in calcul, costurile ratelor de ocupare au scazut cu 2.8% intr-o perioada de 12 luni care s-a incheiat la 31 martie 2009 (pe baza unei medii generale) in comparatie cu cresterea de 8% din perioada de 12 luni care s-a incheiat la 30 septembrie 2008. Singapore a inregistrat cea mai mare scadere anuala in costurile de ocupare, cu un procent de 34%.
Unele piete au inregistrat chiar cresteri ale costurilor in ultimele 12 luni, dar acestea— Charlotte (S.U.A), Marseille (Franta) si Perth (Australia)—constituie o exceptie de la regula. In general, aceste cresteri se datoreaza fie unor conditii de piata locala exceptionale, cum ar fi finalizarea unei noi cladiri de cea mai inalta calitate pe o piata unde asa ceva nu mai fusese disponibil anterior sau pur si simpu costurile de ocupare raman peste nivelul de acum un an in ciuda faptului ca acum se afla in scadere. Asemenea situatii ilustreaza modelul neuniform in care recesiunea economica afecteaza diferitele piete din intreaga lume, potrivit raportului CBRE.
Europa
West End, Londra a ocupat locul al doilea in topul celor mai scumpe piete de spatii pentru birouri cu 172 USD pe mp., iar Moscova s-a situat pe pozitia a treia cu costuri de ocupare de 170 USD pemp. Dubai, Paris, Londra si Dublin s-au regasit toate in top 10 cele mai scumpe piete din lume.
Douasprezece orase din regiune au aratat declinuri serioase in costurile de ocupare. Moscova a inregistrat declinul cel mai semnificativ, urmata indeaproape de Oslo (Norvegia), in vreme ce costurile de ocupare din West End, Londra, cea mai scumpa piata din raportul nostrum anterior, au scazut cu 20%. Pe langa Marseille, Durban (Africa de Sud) s-a numarat printre primele cinci piete din lume care au inregistrat cresteri ale costului de ocupare cu un procent de pana la 18% in ultimele 12 luni.
Asia-Pacific
Tokyo (Inner Central) a fost cea mai scumpa piata din lume cu un cost de ocupare de 183 USD pe mp. Hong Kong (CBD) s-a situate pe cea de-a patra pozitie in topul celor mai scumpe piete cu costuri de ocupare de 150 USD pe mp. Tokyo (Outer Central) si Mumbai au fost celelalte doua piete din pietele Asia-Pacific incluse in primele 10 cele mai scumpe orase.
Singapore, desi inregistreaza cea mai mare scadere a costurilor de ocupare, n-a fost singurul centru financiar din Asia-Pacific care sa se confrunte cu un declin semnificativ. Hong Kong, Tokyo si Mumbai au inregistrat si ele scaderi masive ale costurilor de ocupare pe segmentul de birouri. La polul opus, Perth a avut cea de-a doua cea mai rapida crestere a costului de ocupare din ultimele douasprezece luni, costurile crescand cu 22%, desi este important sa specificam ca aceasta crestere a avut loc in 2008.
Cele doua Americi
Cea mai scumpa piata de spatii pentru birouri din Cele doua Americi ramane centrul New York-ului cu costuri de ocupare de 68 USD pe mp. Totusi, costurile de ocupare ale acestei piete au scazut cu 32% — pozitia a doua in topul celor mai abrupte declinuri incluse in studiul global. In timp ce costurile de ocupare pentru centrul New York-ului sunt foarte mari pentru America de Nord, la nivel global se situeaza abia pe locul 21. Piata suburbana din Boston a inregistrat o scadere de aproape 30%, plasand piata pe pozitia a patra in topul scaderilor semnificative prezentat in acest raport.
São Paulo (Brazilia) a aratat cele mai mari costuri de ocupare din America Latina cu 57 USD pe mp si ocupa pozitia 33 la nivel global. America Latina a rezistat mai bine decat restul lunii, doar trei orase inregistrand rate negative de crestere, cel mai serios fiind afectat Mexico City cu o scadere de 5.6%. Noua piete din America de Nord au inregistrat declinuri cu procente de doua cifre.
SURSA: CBRE