Japonia este localizată în Asia de Est, în nordul Oceanului Pacific, fiind formată din 4 insule importante, ce reprezintă un procent de aproximativ 95% din teritoriul Japoniei: Honshu, Hokkaido, Kyushu și Shikoku, plus numeroase insule mici. Japonia are o populaţie de 128.057.352 locuitori (octombrie 2010).
La nivel foarte înalt se află securitatea internă şi respectarea drepturilor omului. Nu este niciun pericol pentru o femeie să meargă singură pe stradă, ziua sau noaptea, la Tokyo. În ţara din Extremul Orient poliţia este discretă, însă mereu prezentă când este vorba să orienteze turiştii spre Tsukji, cea mai mare piaţă mondială de peşte, sau spre teatrele kabuki pentru o experienţă inedită.
Utilizarea cărţilor de credit este foarte răspândită în Japonia, persoanele care fac plăţi de sume mai mari în numerar fiind privite de regulă cu neîncredere. Sunt acceptate principalele cărţi de credit internaţionale (American Express, Visa etc.) şi cele emise de instituţiile financiare locale. Acest lucru este afişat în mod vizibil la intrarea în magazinele unde se pot efectua plăţi în acest sistem.
Cetăţenii români pot călători fără viză în Japonia exclusiv pentru următoarele scopuri:
– Excursii turistice;
– Vizitarea unor rude sau prieteni;
– Participarea la manifestări ştiinţifice;
– Prezenţa la conferinţe sau seminarii;
Deplasări în scopul unor tratative comerciale, adică un sejur de scurtă durată, în cursul căruia nu se urmăreşte desfăşurarea unei activităţi lucrative sau obţinerea unei remuneraţii;
– Cetăţenii români au nevoie de viză pentru a călători în Japonia pentru următoarele scopuri:
– Căutarea unui loc de muncă;
– Exercitarea unei activităţi lucrative (inclusiv în domeniul artistic/pentru spectacole sau în domeniul sportiv, în scopul primirii unei remunerări);
– Studii;
– Deplasarea în calitate de soţ/soţie/copil al unui cetăţean japonez;
– Şederea de lungă durată cu familia („Dependent”);