Există totuși riscul ca înțepăturile de foarte mici dimensiuni să nu poată fi observate. De aceea, după revenirea de la o plimbare în parc sau o ieșire la pădure, este important să ne verificăm foarte bine, din cap până-n picioare.
Căpușele pot provoca boli, cum ar fi boala Lyme. Iar efortul de a scoate o căpușă din piele, doar smulgând o parte din ea, poate avea consecințe nedorite, pentru că partea rămasă poate transmite în continuare boala. CNET arată cum poate fi îndepărtată o căpușă, fără a folosi instrumentul pe care mulți îl utilizează – celebra pensetă.
În Statele Unite, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor recomandă folosirea unei pensete cu vârf fin pentru îndepărtarea căpușelor. Dar ce se întâmplă dacă nu aveți la îndemână o pensetă.
Purtătoare de germeni care cauzează boli grave
Cele mai multe mușcături de capușă sunt inofensive și nu e nevoie de un tratament medical. Dar anumite insecte, precum căpușele de căprioară sau de lemn, pot fi purtătoare de germeni care cauzează boli grave, precum Boala Lyme sau febra Rocky Mountain.
O căpușă trebuie să fie atașată de corp timp de 36 până la 48 de ore pentru a putea ne îmbolnăvi.
Metodele populare de îndepărtare a căpușelor sunt des folosite. Oamenii apelează la tot felul de „stratageme” în încercarea de a scăpa de ele, dar majoritatea nu dau rezultate. Din acest motiv CDC descurajează folosirea „remediilor populare” precum lacul de unghii, vaselina și căldura, care se spune că ”ridică” căpușa de pe piele.
Metoda simplă de îndepărtare a căpușei cu ajutorul bețișorului de urechi
Această metodă este rapidă și inofensivă, potrivit CNET. Nu este nevoie decât de un bețișor de urechi.
În momentul în care ați localizat o căpușă, luați un bețișor de urechi și faceți cu el, ușor, cercuri în jurul locului unde este înfiptă. Insecta își va extrage singură capul în doar câteva secunde și va urca pe bețișor.
Scopul acestei metode nu este acela de a scoate căpușa, ci de a o face să se elibereze și să se prindă singură de bețișor. Ar trebui să se întâmple în câteva clipe. Potrivit CNET, căpușele se pot îndepărta astfel rapid și fără durere. În plus, nu există niciun risc să lăsați resturi în rană, deoarece căpușa se desprinde singură. Apoi, curățați bine locul mușcăturii, dar și mâinile, cu alcool și cu apă și săpun.
Bacteria care provoacă boala se numește Borrelia burgdorferi, de unde şi celălalt nume sub care mai este cunoscută boala Lyme: borelioză. Terapia standard pentru boala Lyme este un ciclu de antibiotice, dar medicamentul trebuie administrat în câteva zile de la infecție. Mulți oameni nu știu că au fost infectați, până când nu încep să aibă dureri articulare, febră, dureri corporale, frisoane, palpitații și ceață cerebrală. Din acel moment, antibioticele pot fi ineficiente.