Salata de vinete coapte cu maioneză este un aliment favorit al românilor pe timp de vară, fiind delicioasă, dar și sănătoasă. Atunci când o preparăm, trebuie mai întâi să coacem vinetele la grătar, pe aragaz sau în cuptor.
Mai apoi, acestea trebuie lăsate la răcit și curățate de coajă. Vinetele se lasă la scurs înainte de a fi tocate pe lemn, cu ajutorul unei ustensile din lemn sau oțel inoxidabil.
Cum preparăm o salată de vinete delicioasă și sănătoasă?
Trebuie să tocăm mărunt și o ceapă. După aceea, o amestecăm cu vinetele coapte într-un castron de plastic. Se adaugă ouăle fierte tăiate. Separat, trebuie să amestecăm maioneza, muștarul și uleiul.
Mai apoi, amestecul de maioneză și muștar trebuie adăugat peste salată și amestecat bine. După gust, putem condimenta cu sare și piper. Se recomandă consumarea salatei de vinete pe felii de pâine proaspătă, alături de o salată de roșii.
Vinetele sunt o bună sursă de fibre și conțin o serie de substanțe nutritive
Amintim că vinetele sunt o bună sursă de fibre și conțin o serie de substanțe nutritive. O porție de vinete poate furniza cel puțin 5% din necesarul zilnic al unei persoane de fibre, cupru, mangan, B-6 și tiamină.
De asemenea, conține și alte vitamine și minerale. Mai mult, vinetele sunt o sursă de compuși fenolici care acționează ca antioxidanți. Antioxidanții sunt molecule care ajută organismul să elimine radicalii liberi, molecule instabile care pot deteriora celulele dacă se acumulează în cantități mari.
Alimentele care conțin antioxidanți pot ajuta la prevenirea unei serii de boli. Printre antioxidanții din vinete se numără antocianii, inclusiv nasunina, luteina și zeaxantina.
Vinetele sunt benefice pentru sănătatea inimii sau reglarea colesterolului, dar scade și riscul de apariție a cancerului și îmbunătățește funcțiile cognitive. În plus, ajută la o bună funcționare a ficatului, datorită antioxidanților care ajută la eliminarea toxinelor din organism.
Trebuie să avem în vedere mai multe lucruri când facem salată de vinete
Trebuie să avem în vedere mai multe lucruri când facem salată de vinete. În primul rând, trebuie să alegem corect vinetele. Acestea trebuie să aibă coaja lucioasă și o textura puțin moale.
În al doilea rând, gustul salatei poate fi influențat de modul în care coacem vinetele. Dacă vrem să obținem un gust tradițional, atunci vinetele trebuie să fie coapte pe flacără, nu la cuptor.
Pentru a nu avea un gust amărui este foarte important să scurgem foarte bine vinetele înainte de a prepara salata. Nu în ultimul rând, atunci când le tocăm este indicat să folosim un tocător și un bătător din lemn, plastic sau ceramică pentru ca vinetele să nu oxideze.