Armata americană a finalizat studii clinice timpurii asupra unui vaccin despre care spune că ar putea viza toate variantele existente de coronavirus. Numit SpFN, prescurtarea de la Spike Ferritin Nanoparticle, vaccinul a dat rezultate promițătoare în studiile pe primate non-umane, iar rezultatele timpurii ale testelor umane sunt așteptate „în această lună”, potrivit unui comunicat al Institutului de Cercetare al Armatei SUA, Walter Reed.
De asemenea, vaccinul ar putea ajuta la protejarea împotriva altor coronavirusuri, reușind astfel să prevină apariția viitoarelor pandemii, informează Businessinsider.
Vaccinul este conceput pe o nouă platformă numită „nanoparticulă proteică cu auto-asamblare”. Vaccinul e în lucru de aproape doi ani, după ce armata a primit prima secvențiere ADN a virusului COVID la începutul anului 2020.
Spre deosebire de majoritatea vaccinurilor disponibile în prezent, care utilizează ARNm pentru a stimula sistemul imunitar, noul vaccin ar funcționa prin injectarea unei molecule care se aseamănă cu o minge de fotbal cu 24 de fețe, potrivit Defense One.
Fiecare față a „mingii” ar transporta un pic din proteina Spike care poate ajuta organismul să creeze un răspuns imunitar protector.
Acest lucru le permite oamenilor de știință să atașeze Spike-urile mai multor tulpini de coronavirus pe diferite fețe ale „mingii”, astfel încât organismul să se poată proteja împotriva mai multor variante simultan, în loc să fie nevoit să ia o doză separată pentru fiecare variantă.
Două doze administrate la 28 de zile au declanșat răspunsuri imune puternice
Rezultatele preclinice sunt promițătoare și rezultatele umane vor veni în curând, spune Armata SUA. Potrivit unui studiu publicat în aceste zile în revista Science Translational Medicine, SpFN a protejat primatele non-umane de bolile cauzate de varianta originală a COVID-19.
Două doze administrate la interval de 28 de zile au declanșat răspunsuri imune puternice împotriva variantelor Alpha, Beta, Gamma și Delta.
Rezultatele din studiile clinice timpurii ale SpFN la oameni, numite Faza 1, urmează să fie publicate „luna aceasta”, a precizat comunicatul Armatei americane.
Dezvoltarea unui vaccin împotriva următoarei pandemii
La primate, SpFN a reușit, de asemenea, să declanșeze un răspuns imun puternic împotriva SARS-CoV-1, o rudă a coronavirusului responsabil de focarul SARS, care a ucis 774 de persoane în 2002 și 2003. Speranța este că acest vaccin ar putea fi un eficient „pan-coronavirus”, care ar putea viza mai multe coronavirusuri.
Armata SUA nu e singura care dezvoltă proiecte pentru vaccinuri pan-coronavirus, notează Insider. Un astfel de vaccin ar putea fi foarte util pentru a preveni viitoarele pandemii, care ar pute să fi provocate de alte tipuri de coronavirus.