Cadrele medicale din țară anticipează că vom începe anul viitor cu stângul din cauza numărului de persoane infectate cu Sars-CoV-2 și a ratei mortalității provocate de Covid-19.
Medicul Octavian Jurma consideră că testarea cetățenilor va scădea în timpul sărbătorilor de iarnă, astfel că acesta anticipează o creștere treptată a numărului de oameni contaminați în decembrie.
„Unul dintre scenariile posibile după care poate evolua rata de infectare în România în continuare este o creştere lentă cu oscilaţii mari după minimul valului 4, care va fi probabil în timpul vacanţei din decembrie când testarea va coborî la minimele anului. Un alt scenariu mult mai sinistru este că valul 4 este de fapt întârziat cu 2 luni în România (septembrie) faţă de valul 4 din Franţa sau Italia şi va fi urmat peste 2 luni, în ianuarie, de o recidivă mai agresivă chiar decât valul 4. Este un scenariu enunţat şi de col. dr. Gheorghiţă.”, a spus Octavian Jurma.
„Va urma debutul unui val în februarie-martie”
Octavian Jurma estimează că România va traversa un nou val epidemic în februarie-martie 2022.
„În opinia mea, scenariul curent cel mai probabil pentru România rămâne între cele două, respectiv un platou relativ înalt cu profil ascendent, urmat de debutul unui nou val (valul 5) în februarie-martie, după modelul valului 3”, a explicat Octavian Jurma.
„Secretul succesului nostru este absența testării”
Medicul ironizează situația actuală din țară și consideră că „secretul succesului nostru este evident testarea în masă, mai precis absenţa ei”. Acesta este de părere că autoritățile din România și populația s-au relaxat în ciuda situației critice actuale.
„Relaxarea mioritică e mai eficientă decât carantină şi vaccinarea vestice. Cum e posibil aşa ceva? Secretul succesului nostru este evident testarea în masă, mai precis absenţa ei. România are acum o rată de testare zilnică de doar 2,500 teste per milion de locuitori în plin val 4-Delta. În vara testăm pe jumătate, sub 1,250 de teste pe zi per 1 milion locuitori…. Situaţia din România acum, chiar dacă suntem incontestabil într-o fază rapid descendentă a valului 4, este mai gravă decât în multe din ţările care iau la incidenţe de la 1 sau 3 la mie măsuri de neconceput pentru autorităţile de la noi la 20 la mie”, a spus Octavian Jurma, potrivit alephnews.ro.
Potrivit statisticii de marţi, în doar 24 de ore, pe teritoriul țării noastre, au fost efectuate 54.729 de teste. Din acest total, 15.133 de teste RT-PCR şi 39.596 de teste rapide antigenice.