Israelul nu a reușit să producă propriul vaccin anti-Covid, deși Netanyahu avea planuri mari la începutul pandemiei. Acum, israelienii poartă negocieri cu entități străine, pentru a le vinde know-how-ul științific, dacă acestea vor putea finanța studiile clinice.
În 2020, fostul premier Benjamin Netanyahu anunța că Israelul își va dezvolta propriul program pentru dezvoltarea unui vaccin anti COVID-19. Iluzia lui Netanyahu s-a spulberat, scrie Haaretz.
Probleme în Israel
Institutul Israelian pentru Cercetări Biologice din Nes Tziona nu a lansat nici acum un vaccin. În ciuda celor 53,6 milioane de dolari care au fost deja cheltuiți, nu s-a făcut niciun progres.
Până în prezent, cel puțin 10 companii au dezvoltat un vaccin împotriva coronavirusului, cu niveluri diferite de eficaciență Un vaccin indian este, de asemenea, în lucru.
Institutul biologic și Biroul prim- ministrului au susținut recent că o descoperire a unui vaccin este iminentă, dar nu este prima dată când se face un astfel de anunț, scrie publicația israeliană.
Negocieri intense
În paralel, au loc negocieri pentru a vinde cunoștințele farmacologice unei companii străine și a-i acorda drepturi de proprietate, cu condiția ca aceasta să facă studii clinice. Dacă această mișcare reușește, se estimează că vor fi necesare alte 18 luni pentru a obține un vaccin care să iasă pe piață. Doar că un astfel de vaccin – denumit BriLife („sănătate” în ebraică + viață), nu va mai avea culorile steagului Israelului, ci va fi unul internațional.
În prezent, au loc negocieri secrete între institut și partenerul său, Tel Hashomer Ltd. Sheba Medical Center și o companie farmaceutică dintr-o țară occidentală. Discuțiile se concentrează în jurul vânzării unui brevet pentru cunoștințele științifice și acordarea priorității Israelului în ceea ce privește furnizarea vaccinului. . Datorită dimensiunii reduse a pieței israeliene și a lipsei instalațiilor de fabricație, exclusivitatea a fost exclusă.
Pe lângă incertitudinea din jurul viitorului acestui proiect, este deja clar este că Faza 3 a testelor va dura multe luni. Și trebuie să aibă loc în țările cu o rată ridicată a infectărilor și cu un acces minim la vaccinurile COVID-19 existente. Adică țări din America Latină, Asia sau Africa.
În cazul în care vaccinul israelian ajunge la faza studiilor clinice, companiei străine implicate trebuie să i se solicite să subscrie toate cheltuielile, prețul pe participant ajungând la 50.000 USD într-o țară occidentală și aproximativ 10.000 USD într-o țară în curs de dezvoltare. Această sumă ar acoperi, printre altele, salariile personalului medical care gestionează și supraveghează experimentele, plăți către voluntari, clinici și laboratoare și costurile foarte mari de asigurare și despăgubire.