Tesla a dat lovitura și în 2024

Conform informațiilor furnizate de CNBC, Tesla a anunțat marți că a livrat 485.000 de vehicule electrice în trimestrul patru, ceea ce a dus numărul total al vehiculelor livrate în cursul anului 2023 la 1,8 milioane de unități.

În decursul anului 2023, Tesla a fabricat 1.845.985 de vehicule electrice.

În anul 2022, producătorul auto condus de Elon Musk a raportat livrări anuale de 1,31 milioane și o producție de 1,37 milioane de vehicule electrice.

Creștere a livrărilor față de anul 2022

Cifrele actualizate pentru anul 2023 reprezintă o creștere a livrărilor cu 38% față de anul anterior și o creștere a producției cu 35%.

În anul 2022, compania a înregistrat o creștere de 40% a livrărilor față de anul anterior, respectiv 2021.

În ultima sa conferință privind veniturile, din luna octombrie a anului 2023, directorii companiei au oferit estimări conform cărora Tesla va realiza cel puțin 1,8 milioane de livrări pentru întregul an, o cifră revizuită în scădere față de obiectivul anterior de 2 milioane de vehicule.

Analiștii anticipau că Tesla va raporta livrări în jurul valorii de 477.000 pentru trimestrul patru, conform unui consens de estimări compilat de StreetAccount începând cu 28 decembrie.

Livrările reprezintă cea mai apropiată estimare a vânzărilor raportate de Tesla, însă nu sunt definită precis.

Cea mai vândută maşină de pe Pământ

În timpul ultimei conferințe privind veniturile din trimestrul al treilea, din octombrie, CEO-ul Tesla, Musk, a declarat că SUV-ul entry-level Model Y al companiei va fi probabil „cea mai vândută mașină de pe Pământ, nu doar în ceea ce privește veniturile, ci și volumul de unități”.

Tesla nu a dezvăluit detalii specifice cu privire la datele de livrare și producție pentru fiecare model în parte, ci a raportat datele combinate.

În trimestrul patru, Tesla a produs 476.777 de vehicule Model 3 și Model Y și a raportat 461.538 de livrări pentru aceste modele.

Compania nu a oferit detalii separate pentru producția sau livrarea modelelor Model S sau X, ci le-a inclus sub categoria „Alte modele”. Tesla a fabricat alte 18.212 modele și a livrat 22.969 în timpul trimestrului respectiv.

În ultimul trimestru al anului 2023, Tesla a început să vândă versiunea revizuită, cunoscută și sub numele de Highland, a sedanului entry-level Model 3 pe unele piețe.

Începând din luna decembrie, compania a început livrările unui număr limitat din cel mai recent vehicul electric al său, controversatul Cybertruck, în SUA.

Tesla nu a dezvăluit încă datele referitoare la Cybertruck și la Semi, camionul comercial greu pe care l-a fabricat până în prezent într-un număr redus la fabrica sa de baterii din afara orașului Reno.

Pe parcursul ultimului trimestru al anului 2023, Tesla a redus prețurile pe piețele din întreaga lume, adoptând o strategie pentru a face față a ceea ce directorul financiar Tesla, Vaibhav Taneja, a numit „o perioadă de incertitudine economică, rate mai mari ale dobânzilor și schimbarea sentimentului consumatorilor”.