Marcel Ciolacu a amintit de faptul că multe combinate și uzine cu tradiție ale industriei grele românești sunt dezmembrate și vândute la fier vechi sau intră în insolvență.
Marcel Ciolacu spune că Guvernul şi-a asumat o reindustrializare
Acest lucru s-a întâmplat şi cu Uzina Constructoare de Maşini Reşiţa. Aceasta este cea mai veche unitate industrială din România şi una din cele mai vechi din Europa, spune premierul.
„Știu că, de la Revoluție încoace, românii au văzut cum multe combinate, multe uzine cu tradiție ale industriei grele românești sunt dezmembrate și vândute la fier vechi. Sau că intră în insolvență, aşa cum s-a întâmplat şi cu Uzina Constructoare de Maşini Reşiţa, unde am fost astăzi, cea mai veche unitate industrială din România şi una din cele mai vechi din Europa”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.
UCM Reșita a intrat acum într-o nouă etapă
Potrivit premierului, UCM Reșita a intrat acum într-o nouă etapă prin preluarea de către Construcţii Maşini Hidroenergetice. Aceasta este deținută în proporție de 100% de „o altă perlă a economiei românești”, respectiv Hidroelectrica SA, potrivit premierului.
Aşa se face că cea mai importantă unitate a industriei grele românești duce mai departe, spune Ciolacu.
„Acest Guvern şi-a asumat că va reindustrializa România, astfel încât să producem mai mult la noi acasă. Astfel, UCM Reșita a intrat acum într-o nouă etapă prin preluarea de către Construcţii Maşini Hidroenergetice, societate deținută în proporție de 100% de o altă perlă a economiei românești, Hidroelectrica SA, cel mai mare producător de energie verde din România.
Aşa se face că cea mai importantă unitate a industriei grele românești, care a activat neîntrerupt timp de peste 250 de ani, duce mai departe, cu ajutorul capitalului românesc și al celor peste 440 de angajați, tradiția și experiența românească în producția de utilaje și echipamente industriale”, a conchis premierul.
Amintim că evoluţia economiei româneşti din anii 2000 a pus o presiune semnificativă pe piaţa industriei grele.
Evoluţia economiei româneşti din anii 2000 a pus o presiune semnificativă pe piaţa industriei grele
Reprezentanţii Hidroelectrica au oferit mai multe informații într-un comunicat transmis anterior. Potrivit acestora, evoluţia economiei româneşti din anii 2000 a pus o presiune semnificativă pe piaţa industriei grele.
Ca urmare, UCMR a traversat cea mai dificilă perioadă din cauza condiţiilor nefavorabile de pe piaţă şi a veniturilor reduse, ceea ce a dus inevitabil la intrarea companiei în procedura de insolvenţă, în 2011.
În 11 martie 2024 a fost semnat contractul de vânzare a afacerii UCMR către UCMH, societate nou înfiinţată, care are ca asociat unic compania de stat Hidroelectrica.
Transferul de afacere a inclus preluarea platformei de producţie industrială ABC, preluarea parţială a platformei de producţie Câlnicel, integrarea specialiştilor uzinei din domeniul proiectării, tehnologiei şi al execuţiei, asimilarea know-how-ului aferent proiectelor împreună cu documentaţiile din arhiva proprie a UCMR, drepturi de proprietate intelectuală, precum şi preluarea activelor/dotarilor cu maşini-unelte şi utilaje necesare executării de echipamente noi, complexe sau a reparaţiilor şi retehnologizărilor de echipamente aflate în exploatare.
UCM Reşiţa a realizat echipamentele aferente a peste 80% din sistemul hidroenergetic naţional, punând în funcţiune peste 6.325 MW putere instalată, care reprezintă 326 grupuri hidroenergetice.