Deși consumul excesiv de cofeină prin cafea sau ceai poate avea efecte secundare, cercetările arată că, în general, consumul pe termen lung și moderat de ceai sau cafea poate aduce beneficii sănătății în diferite moduri, potrivit Health.com.

Beneficiile comune ale cafelei și ceaiului

Cafeaua și ceaiul furnizează compuși vegetali, care pot îmbunătăți și proteja sănătatea în mai multe moduri. Consumul acestor băuturi a fost legat de beneficii precum reducerea riscului unor boli și protecția împotriva morții premature.

Atât ceaiul, cât și cafeaua conțin cofeină, care poate îmbunătăți funcția creierului, sprijinind vigilența, memoria și concentrarea.

Studiile sugerează că un consum regulat de ceai și cafea poate reduce riscul unor boli cronice, cum ar fi diabet, boli de inimă și unele tipuri de cancer.

Furnizează antioxidanți puternici

Ceaiul și cafeaua sunt surse excelente de antioxidanți. Aceștia acționează prin neutralizarea radicalilor liberi din organism, care se formează în mod natural ca răspuns la exerciții fizice, fum, poluare, raze ultraviolete (UV) și alte expuneri.

Radicalii liberi se pot acumula și pot duce la o stare de stres oxidativ, care dăunează celulelor favorizând apariția unor boli. Prin neutralizarea radicalilor liberi, antioxidanții pot ajuta la prevenirea bolilor.

Cafeaua conține peste 1.000 de compuși bioactivi. De exemplu, cafeaua este plină de polifenoli, cum ar fi acidul clorogenic, care s-a dovedit a avea proprietăți antioxidante, anticancerigene, antidiabetice, antiinflamatorii și antihipertensive.

Cafeaua este principala sursă de polifenoli și acizi fenolici. Ceaiul este, de asemenea, o sursă puternică de antioxidanți.

Unul dintre cei mai cunoscuți antioxidanți din ceai este galatul de epigalocatechină (EGCG), un tip de catechină (compus chimic) concentrat în special în ceaiul verde.

EGCG are puternice efecte antioxidante si antiinflamatorii.

Ceaiul verde conține flavonoli precum quercetina, miricetina, kaempferol, acidul clorogenic, acidul cumarilchinic și teogalina, toate având proprietăți de protecție celulară.

Ceaiul negru este bogat în compuși care promovează sănătatea, inclusiv antioxidanți polifenoli, cum ar fi tearubiginele și teaflavinele, care conferă ceaiului negru culoarea maro închis și aroma ușor amară.

Protejează împotriva bolilor cronice

Deoarece cafeaua și ceaiul conțin compuși care protejează sănătatea, consumul lor regulat poate reduce riscul de a dezvolta mai multe afecțiuni. De exemplu:

Consumul de cafea este legat de un risc mai scăzut de diabet de tip 2, boala Parkinson, gută și boli hepatice, cum ar fi boala ficatului gras și cancerul de ficat.

De asemenea, ceaiul protejează împotriva unor afecțiuni de sănătate, cum ar fi boala coronariană, diabetul de tip 2 și accidentul vascular cerebral.

Atât cafeaua, cât și ceaiul par să protejeze împotriva anumitor tipuri de cancer și a diabetului de tip 2.

S-a demonstrat că consumul de cafea și ceai, înainte și după un diagnostic de diabet, reduce semnificativ riscul de deces.

Consumul de cafea și ceai ar putea proteja și împotriva demenței. Un studiu care a inclus datele a 365.682 de persoane a constatat că cei care au băut cafea și ceai separat sau în combinație au avut un risc mai mic de demență și accident vascular cerebral.

În comparație cu persoanele care nu au băut ceai și cafea, consumul a 2-3 căni de cafea sau 2-3 căni de ceai pe zi a fost asociat cu un risc cu 28% și, respectiv, cu 32% mai mic de demență și, respectiv, de accident vascular cerebral.

cafea la ibric
SURSA FOTO: Dreamstime

Ajută longevitatea

Încorporarea cafelei sau a ceaiului în dietă vă poate ajuta să vă creșteți șansele de a trăi o viață mai lungă și mai sănătoasă. Studiile au arătat că persoanele care consumă în mod regulat cafea și ceai au un risc mai mic de a muri din orice cauză.

Un studiu recent care a inclus 118.872 de participanți cu sindrom metabolic a constatat că aportul combinat de ceai și cafea a oferit un efect protector împotriva mortalității de orice cauză.

Studiul a arătat că, în comparație cu persoanele care nu consumau ceai și cafea, persoanele care consumau 2 căni de ceai plus 2 căni de cafea pe zi au avut un risc cu 21% mai mic de deces cauzat de cancer. Persoanele care au băut 3 căni de ceai plus cel puțin 4 căni de cafea pe zi au avut un risc cu 24% mai mic.

Un alt studiu care a inclus 4.923 de persoane cu diabet de tip 2 a constatat că un aport mai mare de ceai verde și cafea a fost asociat cu un risc redus de deces din toate cauzele.

Mai multe beneficii ale cafelei

Pe lângă beneficiile cunoscute ale ceaiului, cafeaua are și ea efecte unice asupra sănătății. De exemplu, cercetările au arătat că este bună pentru sănătatea ficatului și poate proteja împotriva unor afecțiuni ale ficatului, inclusiv boala ficatului gras și cancerul hepatic.

Concentrația mare de antioxidanți a cafelei, cum ar fi acidul clorogenic, poate reduce inflamația, protejează împotriva fibrozei și poate reduce acumularea grăsimii în ficat.

Acest lucru poate sprijini sănătatea generală a ficatului și poate proteja împotriva bolilor hepatice.

Datorită conținutului mai mare de cofeină, cafeaua poate fi o alegere mai bună pentru creșterea performanței atletice și a nivelului de energie.

S-a demonstrat că consumul de cafea îmbunătățește performanța atletică, inclusiv timpul de reacție, puterea și capacitatea aerobă.

Mai multe beneficii ale ceaiului

Ceaiul are beneficii unice pentru sănătate, inclusiv stimularea sănătății mintale. De exemplu, ceaiul verde conține un aminoacid numit L-teanină, care s-a dovedit că are proprietăți anti-stres și anti-anxietate.

L-teanina interacționează cu sistemul nervos central prin modularea anumitor căi și receptori ai creierului pentru a reduce stresul și anxietatea.

Concentrația mare de L-teanină a ceaiului verde îl poate face eficient pentru reducerea simptomelor de anxietate și a hormonilor de stres și pentru a proteja împotriva depresiei.

O analiză a opt studii a constatat că ceaiul verde a fost asociat cu un risc redus de simptome depresive.