Cele mai bun ceaiuri care vă scapă de tuse. Dacă ați răcit și tusea nu vă dă pace, apelați cu încredere la cel mai bun remediu: o cană cu ceai fierbinte. Iată care sunt cele mai bune ceaiuri pe care ar trebui să le beți dacă tușiți.
Pe măsură ce zilele se scurtează și temperaturile încep să scadă, ne confruntăm cu răceala și cu gripa. Deși ar trebui să solicitați întotdeauna sfatul unui medic când sunteți bolnav, există multe remedii naturale la care puteți apela pentru a atenua simptomele tusei iritante.
Unul dintre cele mai simple și eficiente moduri de a calma tusea este, cu siguranță, o ceașcă de ceai fierbinte, scrie Realsimple.
Ceaiurile din plante pot oferi cea mai eficientă ameliorare a tusei
Aburul vă poate ajuta să vă deschideți căile nazale și bronșice, iar lichidul cald este un balsam pentru durerile de gât și tuse. Pentru beneficii terapeutice suplimentare, ceaiurile din plante pot oferi cea mai eficientă ameliorare a tusei.
Experții arată care sunt cele mai bune tipuri de ceai pentru tuse, pe baza beneficiilor vindecătoare și a proprietăților antiinflamatorii.
Ceaiul din rădăcină de lemn dulce
Rădăcina de lemn dulce este o plantă a fost folosită frecvent în medicina tradițională chineză de secole. Peste 300 de flavonoide și compuși vegetali au fost extrași din această plantă. Acești compuși bioactivi se traduc în beneficii antimicrobiene și antivirale puternice, care ar putea ajuta la tratarea cauzei principale a tusei.
Mai mult, lemnul dulce are „efecte antispastice, care pot fi de mare ajutor pentru tratarea tusei, deoarece ajută la relaxarea mușchilor sistemului respirator care provoacă spasme în timpul tusei”, explică Rachelle Robinett, specialist în plante medicinale. Lemnul dulce are și „un conținut ridicat de mucilagii, o substanță alunecoasă, care ajută la hidratarea și calmarea țesuturilor inflamate sau deshidratate”.
Ceaiul verde
Ceaiul verde este plin de compuși bioactivi cu puteri antiinflamatorii și beneficii antibacteriene, ceea ce îl face o altă alegere bună pentru tratarea tusei și a cauzei sale. Unele cercetări au descoperit că ceaiul verde este benefic pentru simptomele tusei. Un studiu din 2015 a constatat că, deși gargara cu ceai verde nu a rezolvat simptomele de răgușeală, a redus frecvența simptomelor de tuse la pacienții care au fost operați pe inimă.
Ceaiul de mușețel
Ceaiul de mușețel este adesea asociat cu somnul și relaxarea. De asemenea, poate ajuta în calmarea tusei. Asta se datorează proprietăților de combatere a infecțiilor și a inflamației ale compușilor din mușețel, ajutând corpul să lupte împotriva bolilor.
Ceai de mentă
Menta este un alt ceai bun pentru accesele de tuse. Cercetările au făcut legătura între ceaiul de mentă și infecția sinusurilor și ameliorarea simptomelor răcelii – afecțiuni comune care adesea duc la tuse.
Ceai de rădăcină de nalbă mare
Rădăcina de nalbă mare este o altă opțiune excelentă pentru simptomele tusei, datorită proprietăților sale mucilaginoase.
„Pentru tusea uscată, iritantă, recomand rădăcina de nalbă mare”, spune Rosalee de la Forêt, herbalist.
Cercetările au arătat că rădăcina de nalbă mare oferă beneficii terapeutice pentru tuse, în special ca agent calmant pentru țesutul inflamat.
Ceai de cimbru
Cimbrul nu este doar o plantă minunată adăugată unor feluri de mâncare savuroase, ci poate fi folosit și în ceai, oferind o ameliorare a tusei. Un studiu din 2021 a constatat că cimbrul, combinat cu iedera, a dus la o reducere semnificativă a severității tusei.
Ceai de ghimbir
Ghimbirul este un alt ingredient folosit de secole pentru a calma tusea, inclusiv sub formă de ceai. Ghimbirul este o plantă medicinală pentru tusea neproductivă, deoarece acționează ca un expectorant stimulator, care ajută la subțirea mucusului și expulzarea lui din plămâni.
Ghimbirul și lămâia sunt binecunoscute pentru proprietățile de stimulare a sistemului imunitar. Combinarea lor într-un ceai cald poate ajuta la ameliorarea durerilor de gât, reducerea inflamației și la furnizarea unui aport necesar de vitamina C.
Ceai din cozi de cireșe
Poate fi un agent antispastic. „Ierburile cu efecte antispastice pot fi foarte utile pentru tratarea tusei, deoarece ajută la relaxarea mușchilor sistemului respirator care provoacă spasme când tușim”, spune Robinett.
Ceaiul de lumânărică
Ceaiul de lumânărică este binecunoscut pentru tratarea afecţiunilor aparatului respirator. Preparatele terapeutice cu flori de lumânărică sunt indicate în tratarea bronşitelor, guturaiului, gripelor, pneumoniilor, anginei, şi tuberculozei. Totodată, ceaiul de lumânărică este cel mai puternic expectorant şi antiinflamator natural, ajutând la decongestionarea căilor respiratorii şi la eliminarea secreţiilor vâscoase.
Mai mult, ceaiul de lumânărică îndepărtează chiar şi cele mai mici urme de secreţii de la nivelul plămânilor.
Ceai de soc
Ingredient comun în anumite siropuri de tuse, socul este o sursă bună de compuși vegetali. S-a descoperit că florile de soc sunt un agent antiinflamator eficient, inclusiv în tratarea bolilor respiratorii.
Ceai de Eucalipt
„Unele ierburi ajută la deschiderea căilor respiratorii, oferind alinare pentru tuse. Un exemplu ar fi eucaliptul”, spune Robinett.
Orice ceai cu miere
Un ceai preparat cu acest îndulcitor natural poate ajuta la ameliorarea tusei. Acest lucru se datorează vâscozității mierii care calmează gâtul.
Dovezile arată că ceaiul cu miere poate reduce durata tusei. În plus, mierea este plină de compuși vegetali antivirali și antimicrobieni.