În completarea acestor dovezi vine cea mai nouă cercetare, care va fi prezentată la reuniunea anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului.
Rezultatele sale au sugerat că un consum zilnic de cel puțin patru căni de ceai negru, verde sau Oolong a scăzut riscul unei persoane de a face diabet de tip 2, cu 17% , pe parcursul unui deceniu.
Cercetarea, realizată de o echipă din China, a implicat peste un milion de adulți din opt țări. Descoperirile au indicat faptul că există mai puține beneficii asociate cu un consum redus de ceai. Riscul de a face diabet a scăzut cu 1% pentru fiecare ceașcă de ceai nebăută.
Cea mai simplă metodă de a reduce riscul de a face diabet de tip 2
„Rezultatele noastre sunt interesante. Sugerează că oamenii pot face ceva foarte simplu, cum ar fi să bea patru căni de ceai pe zi, pentru a-și reduce riscul de a face diabet de tip 2”, a declarat Xiaying Li, cercetător la Universitatea de Știință și Tehnologie din Wuhan.
Un consum de două sau mai multe căni de ceai negru a scăzut riscul general de deces cu 9% până la 13%
Un alt studiu publicat luna trecută a constatat că un consum de două sau mai multe căni de ceai negru, pe zi, a scăzut riscul general de deces cu 9% până la 13% în rândul oamenilor din Marea Britanie, pe o perioadă de 14 ani, comparativ cu cei care nu au băut ceai.
Studiul a sugerat și o asociere între consumul mai multor cești de ceai și un risc mai scăzut de boală coronariană și accident vascular cerebral.
„Descoperirile noastre sunt o veste foarte bună pentru oamenii care beau deja ceai”, a spus dr. Maki Inoue-Choi, om de știință la Institutul Național al Cancerului, care a condus această cercetare.
Antioxidanții ajută la reducerea inflamației
Beneficiile uriașe ale consumului de ceai pot avea de-a face cu polifenolii, compuși care se găsesc în plante care furnizează antioxidanți. „Acești compuși pot scădea inflamația și stresul oxidativ din organism.
De asemenea, poate reduce riscul de a suferi anumite afecțiuni de sănătate, cum ar fi bolile de inimă”, a spus Inoue-Choi.
Polifenolii și catechinele ajută la prevenirea bolilor, prin protejarea celulelor
Polifenolii din ceaiul verde și catechinele ajută la prevenirea bolilor, prin protejarea celulelor. Când frunzele de ceai verde sunt puse la fermentat, pentru a face ceai negru, catechinele se transformă în teaflavine, o altă formă de antioxidanți.
Acest lucru ar putea explica de ce atât ceaiul verde, cât și ceaiul negru, par să aducă beneficii mari pentru sănătate. Ar putea explica, de asemenea, de ce oamenii trebuie să bea mult ceai pentru a scădea semnificativ riscul declanșării unor boli sau chiar a decesului.