Pentru mulți dintre noi, ceapa este unul dintre ingredientele nelipsite din bucătărie. Fie că o folosim la mâncăruri, pentru a da un gust desfăvâșit rețetelor pe care le preparăm, fie că o mâncăm proaspăta, alături de o bucată de brănză, acest aliment este preferatul românilor. Nu mulți știu că ceapa este utilă nu numai când vrem să preparăm cveva de mâncare, ci și în afara bucătăriei.
Încă de când eram copii, vedeam cum bunicile noastre se folosesc de ceapă pentru a ne ajuta să scăpăm de răceli. Ea este, însă, recomandată și în caz de reumatism si tuse persistentă. În plus, este și un calmant, care ne poate ajuta să dormim mult mai bine, fără a ne mai folosi de deja cunoscutele medicamente care ajung să ne dea chiar efecte secundare. Spre exmeplu, în cazul în care sunteți foarte agitați, zdrobiți o ceapă și puneți-o în dreptul nasului. Durerile de cap pot fi calmate tot cu ceapă. Puneți feliile pe frunte și veți vedea rezultate miraculoase.
Apoi, putem să ne folosim de această legumă pentru a o pune în șosete înainte de a merge la culcare. Puterea naturală de vindecare a cepei vă va purifica sângele, va omorî bacteriile și germenii și va absorbi toxinele prin piele.
Existp și o serie de sfaturi de urmat atunci când vine vorba de ceapă. Sucul proaspăt de ceapă pus pe arsurile minore sau ciupiturile de insecte grăbeşte vindecarea şi regenerarea ţesuturilor. Poate că la început nu veți avea o stare foarte plăcută și veți simți o ușoară senzaţie de usturime însă, la final, rezultatul va fi peste așteptări.
Ceapa elimină aceste mirosuri din casă
Un alt truc pe care aproape că nimeni nu-l știe este legat de eliminarea unui anumit tip de miros. Aveți o cameră sau tocmai ați aplicat lac proaspăt pe o suprafață de mobilă? Mirosul vă dă mari bătăi de cap? Nimic mai simplu! Există o rezolvare, iar ceapa este soluția. Nu trebuie decât să tăiați ceapa și să o lăsați într-o cameră proaspăt vopsită. Alături de ea, puneți puțină apă. În câteva ore, mirosul de vopsea sau de lac va dispărea.
Ceapa se conservă mult timp dacă este bine îngrijită. Ea trebuie depozitată în locuri aerisite și ferite de umezeală. Un truc absolut util de știut ține de modul în care putem evita încolțirea. Ca să nu se întâmple acest lucru, trebuie pusă într-un loc unde nu avem multă lumină, de preferat să o așezăm într-un loc întunecos.
Sursă foto: Dreamstime