În contextul în care au apărut informații în spațiul public potrivit cărora atribuțiile lui Raed Arafat ar trebui reduse în privința pandemiei de coronavirus, șeful DSU a explicat că sistemul de sănătate nu este construit de el. În plus, el punctează că dacă există probleme se pot găsi soluții, dar un sistem național nu trebuie stricat.

„Sistemele nu se construiesc pentru un om, ci pentru o țară”

„Atribuțiile DSU sunt stabilite prin lege. DSU nu se bagă peste Ministerul Sănătății. DSU preia, întocmește proiectul de hotărâre al CNSU, îl propune și așa mai departe. Ministrul Sănătății poate să nu aprobe. DSU nu este un om, ci o entitate foarte consistentă.

Dacă a venit propunerea de la INSP e clar că era cunoscută de INSP, iar noi când am compus textul l-am trimis în patru locuri: și premierului, ministrului nostru, domnului doctor Pistol și domnului Rafila. În ședință când am discutat nimeni nu a spus că nu știe documentul. Săptămânile următoare o să fie luate măsuri.

Doctorul Arafat nu o să preia prerogativele ministerului. Dacă asta e problema, sunt și alte soluții. Dar în niciun caz nu strici un sistem național. Actualul sistem nu e făcut de mine. Sistemele nu se construiesc pentru un om, ci pentru o țară”, a spus Raed Arafat, la Digi24.

De asemenea, Arafat a explicat de ce nu ia Ministerul Sănătății de unul singur deciziile privind măsurile din pandemie, în contextul în care ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat că într-o criză de sănătate Ministerul Sănătății este cel care trebuie să aibă cuvântul hotărâtor în recomandarea deciziilor.

Arafat: Ministerul Sănătății nu poate lua singur deciziile

„Sunt convins că dacă stăm cu dânsul 10 minute să explicăm cum funcționează, o să vadă care e situația și lucrurile nu stau chiar așa. Probabil asta i s-a explicat dânsului, că e o problemă. Eu vă spun că nu poate să ia Ministerul Sănătății singur decizia. Orice măsură se ia, implică mai multe ministere, indiferent. Dacă luăm azi măsura (testarea celor care intră în țară), ea implică și MAI și MAE și alte entități. De aici intervine DSU pentru că ministerul de resort vine cu propunere, dar decizia se ia la nivelul unui Comitet Național cu toți decidenții.

Dacă se dorește să ia deciziile doar Ministerul Sănătății singur s-ar putea să ne trezim cu o măsură luată și pe urmă să zică Poliția că nu o poate aplica, să zică Frontiera că e imposibil de aplicat. Noi nu am venit cu măsuri să spunem că ‘DSU vă spune că de mâine facem așa’.

Am vorbit și de 15 ori pe zi cu foștii miniștri ai Sănătății, și cu dl Cseke, și cu dl Voiculescu, și cu dl Tătaru și cu dna Mihăilă. N-a fost un ministru al Sănătății cu care să nu vorbesc zilnic pentru corelări ale unor decizii care în final sunt de la Ministerul Sănătății. Noi nu avem voie să fim altfel. Trebuie să colaborăm în interesul cetățeanului”, a declarat Raed Arafat.

Declarația șefului DSU vine în contextul în care Alexandru Rafila crede că măsurile de sănătate publică ar trebui luate de Ministerul Sănătăţii, nu de alte instituţii. El a explică faptul că CNSU nu trebuie să dispară, dar rolul Ministerului Sănătăţii, atunci când e vorba de o criză sanitară, trebuie să fie „primordial”.

Nu există nicio ceartă între Arafat, premier și Rafila

De asemenea, Raed Arafat a mai spus că între el premier și ministrul Sănătății este o relație excelentă și nu există motive de ceartă. Șeful DSU consideră că, mai degrabă, se încearcă o campanie de denigrare a sistemului de sănătate din România.

„Cu premierul relația e excelentă, cu ministrul nostru e excelentă și să nu creadă cineva că ne certăm. Ne intersectăm aproape cu toți reprezentanții Guvernului. Nu știu de ce apar astfel de povești în presă.

Sunt atacuri și sunt fake news-uri care apar zilnic. În Guvern azi nu a fost nicio ceartă. Ce se întâmplă e clar că e o acțiune concertată. Nu știu de unde vine. E o televiziune specializată pe doctorul Arafat, unde, în fiecare noapte și zi, denigrarea și defăimarea se aplică”, a mai spus Raed Arafat pentru sursa citată.