Gigantul rus Gazprom a anunta ca ia in calcul posibilitatea de a da in judecata statul Belarus daca acesta nu va putea sa plateasca in timp util contravaloarea gazelor primite. Problema a fost prezentata partii bieloruse de Alexander Ananenkov, sef al boardului companiei, intr-o intalnire cu Vladimir Mayorov, director general al Beltransgaz, intalnire al carui scop era tocmai discutarea odalitatilor de plata a gazului ce urma sa fie furnizat in perioada 2008-2011.Desi pentru regimul de la Minsk
Gigantul rus Gazprom a anunta ca ia in calcul posibilitatea de a da in judecata statul Belarus daca acesta nu va putea sa plateasca in timp util contravaloarea gazelor primite. Problema a fost prezentata partii bieloruse de Alexander Ananenkov, sef al boardului companiei, intr-o intalnire cu Vladimir Mayorov, director general al Beltransgaz, intalnire al carui scop era tocmai discutarea odalitatilor de plata a gazului ce urma sa fie furnizat in perioada 2008-2011.
Desi pentru regimul de la Minsk Rusia este cel mai apropiat prieten, Gazprom nu s-a lasat impresionata. Concret, in decembrie 2006 cele doua companii au semnat pentru furnizarea de gaze in perioada 2008-2011. Acordul a fost semnat pe valoare de 100 dolari mia de metri cubi. In primul trimestru al lui 2008, pretul a urcat la 119 dolari, iar in al doilea la 128 dolari. Valorile sunt oricum mai mici decat cele practicate de Gazprom cu alti parteneri, precum Romania.
Numai ca bielorusii s-au suparat cand pretul a atins 128 dolari si, potrivit presei ruse care citeaza surse din Gazprom, au continuat sa plateasca pretul de 119 USD. Ca urmare, au acum o datorie la Gazprom de cel putin 45 milioane de dolari.
La randul lor, rusi s-au suparat pe bielorusi si au declarat ca ar vrea sa majoreze treptat pretul, obiectivul fiind acela de a aduce si Belarus la preturile practicate cu partenerii europeni (la o medie de 370 dolari pe mia de metri cubi).
Cu toate acestea, legaturile intre cele doua tari, si implicit intre cele doua companii, sunt mai stranse decat ar parea la prima vedere. In mai anul trecut, Gazprom a semnat un contract de achizitionare a 50% din actiunile Beltransgaz pentru 2,5 miliarde dolari, plata urmand sa fie facuta in transe a cate 12,5% din valoarea totala a actiunilor. Asadar, ce au luat pe mere au dat pe pere la bani pentru primii ani, incasand practic in loc de bani – actiuni.
Surse: RIA Novosti, Belaruskae Telegrafnae Aghenţtva