Acad. prof. dr. Vlad Ciurea trage un mare semnal de alarmă. Un obicei aparent banal are potențialul de a ne ucide. Nu mai face acest lucru simplu. Despre ce este vorba?
Vlad Ciurea ne sfătuiește să evităm certurile
Conform neurochirurgului Vlad Ciurea, o dispută între două persoane poate avea consecințe extrem de nocive. Mai ales asupra sănătății. El afirmă că furia și emoțiile negative pot contribui la dezvoltarea unei afecțiuni care, în anumite cazuri, poate avea consecințe fatale.
Academicianul, profesorul și medicul primar neurochirurg Vlad Alexandru Ciurea de la Spitalul Clinic SANADOR a oferit mai multe informații. Potrivit lui, o ceartă aparent simplă se poate transforma într-un accident vascular cerebral (AVC). Acesta poate avea urmări fatale.
„De la ceartă crește tensiunea nervoasă, poate să apară accident vascular ischemic sau hemoragic, tranzitor sau definitiv. Este adevărat.
Un număr de vase cerebrale, în tensiune din cauza activității de supărare, ceartă, furie, se pot închide și dau accident vascular cerebral mai ales dacă persoana este și diabetică și hipertensivă și cu un colesterol crescut”, a explicat acad. prof. Vlad Alexandru Ciurea, potrivit Antena 3.
Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă o urgență neurologică majoră. Intervenția promptă este esențială pentru a preveni consecințe severe și pentru a salva viața pacientului.
Un accident vascular cerebral are loc atunci când fluxul de sânge către o anumită parte a creierului este întrerupt sau redus semnificativ. Aceasta duce la privarea ţesutului cerebral de oxigen și nutrienți, ceea ce poate cauza deteriorarea rapidă a celulelor cerebrale.
În fiecare an, un număr de peste 60.000 de români se confruntă cu această afecțiune.
Mesajul Organizaţiei Mondiale a Accidentului Vascular Cerebral
La 29 octombrie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral (AVC) – World Stroke Day. Această zi are ca scop atragerea atenției asupra riscului ridicat de AVC și creșterea conștientizării cu privire la gravitatea și frecvența crescută a acestei afecțiuni.
Scopul este de a informa oamenii despre modalitățile de reducere a încidenței AVC prin conștientizarea factorilor de risc și identificarea semnelor timpurii ale accidentului vascular cerebral.
Este o ocazie de a promova educația în domeniul sănătății și de a încuraja măsurile preventive pentru a reduce impactul acestei afecțiuni grave.
„Un accident vascular cerebral i se poate întâmpla oricui, oricând, oriunde. Unul din patru adulţi fac un accident vascular cerebral, care poate duce la moarte sau poate lăsa o persoană cu anumite deficienţe locomotorii/de vorbire. Cel mai important lucru este că accidentul vascular cerebral poate fi prevenit”, transmite Organizaţia Mondială a Accidentului Vascular Cerebral.