Cafeaua, un lux tot mai scump? Cum creșterea prețurilor ne schimbă obiceiurile
Cafeneaua preferată, cea în care aburul dulceag al espresso-ului se amestecă cu mirosul diminețelor grăbite, va deveni, curând, un loc al calculului atent. Când ridici ceaşca, întrebi fără să vrei: „Cât mai costă azi o cafeluță?”
Prețurile cafelei brute sunt într-o explozie de neoprit. De la Brazilia la Vietnam, de la Columbia la Etiopia, criza cafelei se propagă cu un efect de domino. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) confirmă: şocurile de preț din piețele internaționale se vor simți în buzunarele consumatorilor europeni în următoarele 11 luni. La americani, impactul va fi chiar mai rapid, opt luni.
Potrivit raportului FAO, o majorare de 1% a prețurilor boabelor de cafea brută în UE determină, după 19 luni, o creștere de 0,24% a prețurilor de vânzare cu amănuntul, iar impactul acestui fenomen se menține pe o perioadă îndelungată.
În esență, efectele vor fi resimțite pe termen lung.
De ce s-a scumpit cafeaua
Cauzele sunt multiple, dar domină vremea. Seceta severă afectează, din aprilie 2024, regiuni-cheie din Brazilia, precum Minas Gerais, locul unde se cultivă o mare parte din cafeaua lumii. La celălalt capăt al lumii, Vietnamul şi Indonezia au probleme similare. Rezultatul? Producție scăzută, prețuri mari.
Anul trecut, cotațiile la cafeaua arabica au explodat cu 70% la bursa ICE. Anul acesta, au crescut deja cu peste 20%.

Experții financiari avertizează că prețurile cafelei au un ciclu de ajustare lung şi că efectele scumpirilor actuale se vor simți până în 2028. Piața globală a cafelei e sensibilă la schimbări climatice, transporturi şi cerere. Orice factor perturbator crește prețurile în valuri succesive, spune un analist din industrie.
Producătorii de cafea nu sunt marii câştigători
„Prețurile la boabele de cafea au crescut cu 17,8% în Etiopia, cu 12,3% în Kenya, cu 13,6% în Brazilia şi cu 11,9% în Columbia, mult sub cotele internaționale”, explică raportul FAO.
Cine face profit? Traderii de materie primă şi lanțurile mari de distribuție, care jonglează cu stocurile şi prețurile. Mai mult, comercianții europeni şi americani au capacitatea de a transfera rapid costurile asupra consumatorilor finali, în timp ce micii producători din America Latină şi Africa se luptă cu costuri de producție tot mai mari, fără a putea obține prețuri mai bune.
Ce înseamnă asta pentru noi, cei care ne bem cafeaua pe fugă, în drum spre birou? Un preț mai mare la fiecare ceaşcă. Proprietarii de cafenele şi lanțurile de cafenele globale au deja pe masă calculele şi proiecțiile de prețuri. Până la finalul anului, un espresso banal va costa sensibil mai mult, iar cei care beau câte trei cafele pe zi vor simți cel mai tare schimbarea.
O cafenea e mai mult decât o simplă locație comercială. E locul unde oamenii vorbesc, încep ziua, visează. Dar ce se întâmplă când fiecare vis costă cu 20% mai mult?
Unii clienți vor renunța la cafenele, preferând să-şi prepare cafeaua acasă. Alții vor opta pentru alternative mai ieftine.
Industria cafelei din SUA și tarifele vamale ale lui Trump
Industria cafelei din SUA, cu o valoare anuală de 343 de miliarde de dolari, se află în fața unei crize din cauza tarifelor vamale propuse de administrația Trump. Tarifele de 25% ar putea crește semnificativ prețul cafelei, deoarece majoritatea importurilor provin din țări precum Brazilia și Columbia, iar SUA nu produce suficientă cafea intern.
În plus, lanțul de aprovizionare ar putea fi afectat, iar prețul cafelei pe piața angro a atins deja niveluri record. National Coffee Association (NCA) cere excluderea cafelei de la noile taxe, avertizând asupra impactului grav asupra industriei.
Procesarea, ambalarea și distribuția cafelei sunt deja complicate de tarifele impuse asupra țărilor vecine, iar un nou val de taxe ar putea deteriora și mai mult întreaga rețea logistică. Dacă tarifele vor fi aplicate, costul unei cești de cafea ar putea crește considerabil, afectând nu doar consumatorii, dar și fermierii și barista din întreaga țară.