Sosiți la București cu ocazia Temporis Awards, cei cinci maeștri orologieri independenți au discutat cu câțiva români pasionați de ceasuri despre viitorul industriei și, în special, despre complicațiile care fac deliciul oricărui „aficionado“. Conform lui Jean-Marc
Wiederrecht – singurul dintre cei cinci care nu deține o marcă proprie preferând să lucreze pentru mari manufacturi prin compania sa, Agenhor – viitorul industriei ceasurilor și, în special, a ceasornicarilor independenți stă în perfecționarea tehnicii și în punerea clientului pe primul plan. „Cred că mulți au uitat asta și vând mai mult marketing decât produs. În privința complicației supreme despre care vorbim cu toții, eu cred că ea nu va exista niciodată. Putem doar să îmbunătățim ceea ce există deja, iar succesul stă în utilizarea de noi materiale și în detalii fenomenale“, a declarat Wiederrecht. Poziția acestui în privința complicațiilor – acele funcţii suplimentare ale unor ceasuri de mână mecanice, precum cronograf, sonerie, deşteptător, calendar perpetuu, tourbillon şi altele, care se adaugă calibrului de bază – este împărtășită și de extravagantul Vianney Halter care este de părere că „prin anii `70 a fost atins maximul în privința complicațiilor. Pentru mine complicația supremă este îmbunătățirea a ceea ce mari maeștri ai ceasornicăriei au inventat deja. Este loc mereu de mai bine. Glumind, însă, cred că o complicație supremă va fi aceea care va face ceasul să nu aibă nevoie de întreținere. I-ar scuti de mulți bani și efort pe colecționari“.
Tim Grönefeld pe de altă parte explică imposibilitatea de a crea ceva cu totul nou în acest domeniu printr-o paralelă cu ceasurile inteligente „noi nu putem face ca Apple, de exemplu, și să adăugăm noi soft-uri în același ceas la fiecare update. Singura noastră șansă este să facem ceasuri cât mai performante“. Iar fratele său, Bart Grönefeld adaugă că lipsa progresului este aparentă. „Minute Repeater, Perpetual Calendar, Tourbillon sau Grande Sonnerie au fost îmbunătățite continuu. Unele la nivelul funcționalității, altele la cel al materialelor utilizate. Este imposibil și să le pui pe toate într-un singur ceas de mână. Tocmai de aceea maeștrii Vacheron Constantin au realizat «cel mai complicat ceas din lume» într-o carcasă de ceas de buzunar, nu într-una de ceas de mână“. Mai plastic și, în același timp, mult mai explicit, Romain Gauthier a menționat că „orice complicație, sau, generalizând, orice ceas este asamblat ca o piramidă. Începi de la bază cu ceea ce știi, există deja, și urci pas cu pas îmbunătățind proiectul. Prin urmare, chiar dacă nu putem face ceva cu totul nou în acest domeniu, cele mai noi complicații sunt și cele mai bune în viziunea mea. Acesta este și «secretul» industriei elvețiene“.
Toți cei cinci mari ceasornicari independenți au concluzionat, prin urmare, că ceasurile mecanice ale viitorului nu își vor bucura posesorii prin complicații noi și extravagante. În schimb, ceea ce face un ceas obișnuit să devină unul de lux sunt materialele utilizate, designul aparte și, mai ales, detaliile atent studiate și lucrate astfel încât fiecare piesă să merite prețul solicitat.
Noi membri ai Temporis Hall of Fame
Puțini știu că România – în ciuda lipsei unei mărci naționale de ceasuri – este singura țară din lume care, prin „Temporis Hall of Fame“, atrage an de an mari ceasornicari ai lumii. Această galerie de maeștri care nu ar fi putut fi organizată în Elveția din cauza animozităților dintre mărcile concurente după cum spun chiar membri săi are în componență personalități ale industriei mondiale a ceasurilor precum Kurt Klaus, legenda vie de la IWC, Mathias Buttet, omul din spatele revoluției în industria ceasurilor de lux creată de Hublot, Richard Mille (Richard Mille), Stephen Forsey (Greubel & Forsey) și Yves Corthesy (Zenith), Philippe Dufour (ceasornicar independent), Carole Forestier Kasapi (Cartier), Roger Dubuis (Roger Dubuis Manufacture) sau Michel Parmigiani (Parmigiani Fleurier). În acest an s-au adăugat acestui club select Romain Gauthier, Jean-Marc Wiederrecht, Vianney Halter, Tim și Bart Grönefeld. Totodată, un juriu internațional a decis că „ceasul anului 2016“ este Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Calendar.
Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Calendar