Este un adevar de necontestat ca i acest secol al ialtei tehnologii sintagma anglo-saxona „time is money” are o acoperire absoluta; iar exponentul amorf al acesteia este, pe cit de anodin pe atit de necesar, ceasul de mina, dar si variantele lui de habitat: ceasul de masa, de perete sau pendula, ceasurile publice si, de ce nu, toate echipamentele electronice audio-video care icorporeaza un „clock unit”.
Cam ce ne intereseaza la un ceas de mina? Functiile de ceas: ore, minute, secunde (miscare continua a indicatorului de secunda); functiile de data: schimbare instantanee de data , punerea rapida a datei; functiile de cronometru; un mecanism de faze ale Lunii (eventual, indicatii suplimentare: ziua, luna); mecanismul de timp dual (al doilea fus orar, i centru), rezerva de mers, dispozitivul antisoc si, poate, un mecanism de cronometru automat. Se mai opteaza des pentru afisarea analogica a orei. Este metoda clasica de afisare, cu aratatoare rotitoare. Cu rare exceptii, ceasurile de mina sofisticate afiseaza ora i mod analogic. O alta „gaselnita” este proprietatea de antimagnetism: un ceas poate fi calificat ca antimagnetic daca el continua sa functioneze itr-un cimp magnetic de intensitate medie (4.800 A/m) si prezinta o abatere de mers de maximum 30 secunde/zi. Ce-ar mai fi ? intoarcere automata, o alta facilitate care presupune un mecanism suplimentar ce armeaza resortul ceasului, utilizind miscarea miinii ca forta de itoarcere. Primul mecanism cu un sistem de itoarcere cu rotor a fost comercializat de firma elvetiana Rolex. intoarcerea se facea numai itr-un sens de rotatie; cu un angrenaj Felsa (cu schimbare de viteza) s-a permis remontarea la rotatia i ambele sensuri ale rotorului.
in ultima vreme se constata o crestere a ofertei de ceasuri care pot fi cumparate direct pe Web. Deseori ofertele sunt destul de scumpe (uneori foarte scumpe), dar gasim si unele fabricate de firma Omega, la preturi foarte atragatoare. Ca regula generala, recomandam tuturor persoanelor care doresc sa achizitioneze ceasuri pe Internet sa se limiteze la acele exemplare al caror pret depaseste 50 de dolari.
Pe scurt, un ceas bun este galonat de marca; ca este elvetian, japonez, rusesc, olandez etc. Dar, pe piata romineasca – la fel ca si pe Internet – sunt oferte tentante: marci prestigioase (Cartier, Omega, Atlantic, Longines, Seiko, Casio, Philips etc.) se vind la preturi modice care trebuie sa te alarmeze. De fapt, sunt falsuri, copii mai mult sau mai putin reusite ale amintitelor nume, care nu sunt garantate si nu au nici pe departe facilitatile celor originale. Asa ca, atentie! Daca intentionati sa cumparati un ceas de valoare, va recomandam sa cereti sfatul itr-un magazin specializat. Pentru ceasuri cu functiuni suplimentare complicate, aveti nevoie de idrumarile unui profesionist, serviciu care la magazinele/firmele serioase se asigura gratuit. Orientati-va iainte de cumparare asupra avantajelor si dezavantajelor ceasurilor mecanice si ale ceasurilor cu cuart. Daca doriti un ceas mecanic, cereti explicatii cu privire la diferenta dintre ceasurile cu itoarcere manuala si cele cu itoarcere automata. La ceasurile mecanice, trebuie sa stiti ca ele nu vor asigura precizia celor cu cuart, desi asigura o precizie suficienta. Un material nobil al carcasei si al bratarii (de exemplu, aurul sau platina) va mari considerabil pretul unui ceas, chiar daca mecanismul si precizia sunt aceleasi cu cele ale modelelor din materiale mai putin scumpe. Dar, „de gustibus non disputandum”.
Sfaturi pentru cumparatori
La evaluarea unui ceas, alegeti modelele la care marimea cifrelor de pe cadran, marimea si culoarea aratatoarelor, numarul si pozitionarea functiilor suplimentare, precum si culoarea cadranului corespund acuitatii dvs. vizuale. Alt criteriu de alegere este si etanseitatea ceasurilor. Cereti sfatul vinzatorului cu privire la gradul de etanseitate care se potriveste cel mai bine cu activitatile dvs. (plaja, sporturi nautice, plonjari submarine). Verificati daca ceasul dvs. beneficiaza de service i garantie si postgarantie si daca centrul de reparatii este autorizat de fabricant. Solicitati certificatul de garantie al producatorului si verificati ca este original. Trebuie, de asemeni, sa va asigurati ca prin serviciul de postgarantie al firmei de la care ati achizitionat ceasul veti beneficia de un acces permanent si pe termen lung la piese de schimb originale. Un aspect foarte important il constituie garantia producatorului. Interesati-va ce anume intra i sfera de aplicabilitate a garantiei. L?ineti seama de faptul ca, de regula, producatorii nu garanteaza bateria, geamul, coroana si bratara ceasului.
L
Ceasurile elvetiene sunt concurate de falsuri
8 martie 2001, 12:00
Ultima modificare în 8 martie 2001, 14:00
Este un adevar de necontestat ca i acest secol al ialtei tehnologii sintagma anglo-saxona "time is money" are o acoperire absoluta; iar exponentul amorf al acesteia este, pe cit de anodin pe atit de necesar, ceasul de mina, dar si variantele lui de habitat: ceasul de masa, de perete sau pendula, ceasurile publice si, de ce nu, toate echipamentele electronice audio-video care icorporeaza un "clock unit". Cam ce ne intereseaza la un ceas de mina? Functiile de ceas: ore, minute, secunde (miscare co
Etichete: arhiva,
ceas
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook