In prezent, in galeriile de arta din Capitala exista mai multe tipuri de ceasuri: de mana, de birou, de semineu, de buzunar, ceasuri-medalion si pendule. Dintre toate categoriile, cel mai apreciate de colectionari sunt ceasurile de birou, din cauza faptului ca reprezinta uneori adevarate opere de arta, suportul ceasului fiind din lemn, sticla sau diferite metale. Majoritatea ceasurilor sunt fabricate in Germania, Franta si, bineinteles, Elvetia, iar preturile lor variaza intre 30 si 4.000 de dolari. Din nefericire, piata este in scadere in ultimii ani, in sensul ca sunt din ce in ce mai putine ceasuri, in timp ce numarul clientilor a ramas constant.
Cele mai cautate, dar si cele mai rare pe piata sunt ceasurile ce poarta marca Patek Philippe sau Constantin&Vacheron. „Un astfel de ceas apare in galeriile de arta o data la un an. Un ceas Patek Philippe se vinde cu 2.000 – 4.000 de dolari, iar cota lui este in crestere. Din pacate, ceasurilor Constantin&Vacheron le-a mai scazut cota in ultimii ani, astfel ca daca in urma cu trei ani puteai sa vinzi un ceas cu 2.000 de dolari, acum nu mai iei pe el decat maximum 1.500 de dolari”, explica dl. Paul Simion, de la Galeria de Arta Hanul cu Tei. Aceste ceasuri de marca isi pastreaza valoarea si functioneaza foarte bine, chiar daca sunt fabricate inainte de razboaiele mondiale.
La fel de valoroase pentru cei care doresc sa investeasca in acest domeniu sunt ceasurile relativ moderne, mai exact fabricate din aur sau otel dupa anii ’50, care poarta marca International Watch Company. De asemenea, extrem de rare sunt ceasurile Rolex, din otel, aur sau platina si impodobite cu diamante sau briliante, fabricate de comanda pentru conducatorii din lumea araba. Un astfel de ceas poate ajunge sa coste in jur de 100.000 de dolari.
La fel de cautate sunt ceasurile Cartier de dama, pendulele decorate in stil Art Nouveau si ceasurile de birou Boulle. Acestea din urma se recunosc prin decoratiunile cu lac rosu, lac facut din carapace de broasca testoasa.
Cand achizitionati un ceas trebuie sa fiti atenti la doua lucruri: sa-i ascultati ticaitul, care trebuie sa fie regulat si sa se auda clar, si sa aveti grija ca mecanismul sa nu fi suferit prea multe reparatii.
Reguli generale de protejare a ceasurilor
Daca transportati o pendula, intotdeauna trebuie sa-i scoateti pendulul din cutie. In cazul in care este vorba de un ceas de birou, tineti-l intotdeauna de partea de jos, pentru ca exista posibilitatea sa nu fie atat de solid cum pare, iar cele doua parti (ceasul propriu-zis si suportul) sa se desprinda una de alta.
Nu este nevoie sa ungeti mecanismul cu ulei, intrucat acest lucru trebuie facut numai de catre un ceasornicar, cu ajutorul unor substante speciale. Cat despre curatarea ceasului, se face cu o carpa umeda, acordand o atentie speciala balamalelor, mai ales daca este vorba de un ceas foarte vechi. In nici un caz nu folositi diverse substante pentru a curata carcasa de metal sau de lemn. Evitati sa asezati ceasul intr-un loc unde sa fie supus vibratiilor, ca de exemplu cele provocate de trecerea trenului sau a tramvaiului.