Află cum a reușit „geniul din Carpați” să finalizeze în doar 4 luni liceul și facultatea cu nota 10 pe linie, dar și ce masacre a făcut Armata Română în Primul Război Mondial sau ce metode de tortură folosea Inchiziția spaniolă.

Noul număr Evenimentul Istoric este disponibil la punctele de difuzare a presei sau poți să îl comanzi online pe www.edituradecarte.ro

Dosarul despre studiile lui Ceaușescu, ținut secret 57 de ani, în noul număr Evenimentul Istoric

La sfârșitul lunii martie, Arhivele Naționale ale României anunțau că și-au îmbogățit patrimoniul cu un set de documente „privitoare la școlarizarea lui Nicolae Ceaușescu” și că ele au ajuns în Colecția care poartă numele ultimului conducător al României comuniste.

În momentul preluării puterii, în cazul lui Nicolae Ceaușescu cele patru clase primare, întrerupte pentru a se dedica luptei de clasă, și absolvirea Școlii Superioare de Partid „Ștefan Gheorghiu”, nu mai erau de ajuns. Se pare că aceste studii nu mai erau suficiente nici pentru propriile aspirații. Astfel, așa cum reiese din documentele pe care le puteți analiza în detaliu în revista Evenimentul Istoric, între noiembrie 1965 și februarie 1966, Nicolae Ceaușescu a dat examenul de maturitate și pe cel de stat. Primăvara lui 1966 l-a găsit economist cu diplomă.

Dosarul de studii și lucrarea de licență, 28 de pagini plus alte 124, sunt depuse la Seviciul Documente Secrete. Secretizarea se produce în 28 august 1967. De atunci se pare nu le-a mai văzut nimeni, până astăzi. Dosarul a zăcut, potrivit hârtiei de însoțire, la Ministerul Învățământului. Toți cei implicați în procesul de echivalare și licențiere au avut de câștigat în Epoca de Aur și toți au păstrat secretul modului în care Nicolae Ceaușescu a ajuns „diplomat în economie politică”.

Puteți afla toate detaliile din noul număr Evenimentul Istoric care este disponibil acum la punctele de difuzare a presei și online pe www.edituradecarte.ro.

Masacrele făcute de Armata Română în Primul Război Mondial dezvăluite în revista Evenimentul Istoric

Unul dintre cele mai controversate asecte legate de participarea Armatei Române la campania 1916 – 1919 îl reprezintă executarea de către militarii români a represaliilor.

În numeroase situații, pentru garantarea siguranței naționale, apărării sau restabilirii ordinii publice, pe teritoriul național sau în teritoriile alipite în anul 1918, militarii români au fost puși în situația să execute represalii. Represaliile au constat în măsuri drastice luate de organe de stat (armată, jandarmerie) împotriva unor grupuri sociale, ca urmare a săvârșirii, de către acestea, a unor acte de răzvrătire.

Care au fost acțiunile armatei române și cine au fost personajele care s-au aflat în spatele acestora, descoperiți în articolul pe larg al revistei.

Cele mai dure metode de tortură aplicate de Inchiziția spaniolă analizate în Evenimentul Istoric

Evul Mediu reprezintă o perioadă de 400 de ani în care cele mai întunecate idei ale sufletului uman au ieșit la iveală. Sute de dispozitive de tortură medievale au fost concepute și create cu unicul scop de a provoca durere.

Inchiziția spaniolă a rămas în istorie și pentru metodele brutale de tortură. Unele dintre cele mai infame metode de tortură din istorie au fost puse în aplicare de inchizitori pentru a-i pedepsi pe cei despre care se credea că au păcătuit. O metodă de tortură mai puțin cunoscută, dar folosită de spanioli, a fost Leagănul lui Iuda.

Cum arăta acest instrument, cum era folosit și de unde a plecat ideea realizării acestuia, aflați din noul număr al revistei Evenimentul Istoric pe care îl puteți căuta la chioșcuri sau pe care îl puteți comanda direct pe www.edituradecarte.ro.

Pentru toți cititorii interesați și pasionați de istorie, Evenimentul Istoric a lansat și canalul de youtube cu același numele pe care îl găsiți aici, canal pe care puteți urmări materiale video la fel de interesante ca cele prezentate în paginile revistei.

Dacă vrei să colecționezi Evenimentul Istoric, te invităm să te abonezi! Poți opta pentru un abonament în varianta print sau poți să te bucuri de versiunea online a revistei, direct pe tableta, computerul sau telefonul tău.