Înainte de şedinţa de Guvern de astăzi, 22 martie, premierul Nicolae Ciucă a declarat că susţine CEC-ul pentru intrarea pe piaţa asigurărilor.

„Susţin ca CEC sa intre pe piaţa asigurărilor”, a spus premierul, arătând că sunt două posibilităţi, fie să înfiinţeze o companie nouă sau să preia de pe piaţă o companie.

Premierul a precizat că cel mai devreme, această companie de asigurări a CEC ar putea fi înfiinţată în trei luni. Intenția guvernului ca CEC să intre pe piața asigurărilor vine după insolvența Euroins.

Statul vrea să fie o prezență activă în asigurări

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru a declarat miercuri, despre înfiinţarea unei companii a statului, pe piaţa RCA, că este vorba de dorinţa Guvernului, exprimată şi de către premier, ca statul român să aibă o prezenţă activă în acest domeniu.

”Guvernul României este gata să vină în sprijinul celor afectaţi de ceea ce se întâmplă pe piaţa asigurărilor auto, pe piaţa RCA. Ministerul de Finanţe este pregătit să aducă pe masa Guvernului aceste propuneri, deja aceste propuneri au fost prezentate în cadrul procedurii de prezentare transparentă guvernamentală. În următoarele zile cel mai probabil va ajunge pe masa Guvernului şi va intra în vigoare.

Este vorba de tarife de primă maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţelor persoane prin accidente de vehicule şi de tramvaie, sunt stabilite la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 1 martie 2022, fiind valabile pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, în măsura în care hotărârea trece prin guvern şi este aprobată”, a spus Cărbunaru.

Cel mai probabil, CEC va fi ales pentru asigurări

Oficialul Guvernului a precizat că ”este încă o dovadă a faptului că acest Guvern intervine cu responsabilitate şi este pregătit să facă acest lucru ori de câte ori este nevoie, respectând reglementările legale şi rolul pe care diferitele autorităţi îl joacă în acest context”, el menţionând că ”ASF este o autoritate independentă, care funcţionează sub autoritatea Parlamentului României”.

Despre intenţia Guvernului de a introduce o nouă companie pe piaţa asigurărilor, Dan Cărbunaru a spus: ”Este vorba de dorinţa Guvernului, exprimată şi de către premier, ca statul român să aibă o prezenţă activă în acest domeniu şi există un demers care cel mai probabil va fi legat de CEC, prin intermediul căruia statul român să poată intra pe piaţa asigurărilor auto, cu produse în contextul funcţionării pieţei”.

Întrebat în cât timp ar putea intra pe piaţă o astfel de companie, Carbunaru a spus: ”De îndată ce vor fi parcurse toate procedurile legale care necesită nu doar termene dar şi o pregătire în domeniu”.

Care va fi prețul maxim al polițelor de asigurare

Decizia ASF de retragere a autorizaţiei Euroins a fost publicată în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că, din acest moment, păgubiții și clienții Euroins pot depune cererile de despăgubire la Fondul de Garantare a Asiguraţilor. Plățile vor putea începe însă abia peste două luni.

Clienții vor avea la dispoziție încă 3 luni de la declararea definitivă a falimentului, ca să depună cererile de despăgubire. Euroins are 2,8 de milioane de clienți. ASF a decis să ridice licenţa societăţii Euroins, cel mai mare asigurător RCA de pe piaţă, să ceară în instanţă falimentul companiei şi să numească FGA ca administrator temporar, în vederea conservării activului.