CEC Bank anunță credite pentru fermieri. La ce dobândă se pot obține

CEC BANK

SURSA FOTO: Dreamstime

CEC Bank anunță că îi sprijină și 2024 pe fermierii români prin intermediul programului guvernamental Rural Plus. Acest program reprezintă o componentă importantă a iniţiativei guvernamentale IMM Plus. Se oferă credite cu dobânzi subvenţionate pentru a sprijini dezvoltarea şi modernizarea sectorului agricol.

CEC Bank continuă să susțină agricultorii români și în anul 2024 prin intermediul programului Rural Plus. Acesta este parte a programului guvernamental IMM Plus.

Banca oferă credite cu dobânzi subvenționate în acest scop, conform unui comunicat emis luni.

„La fel ca în anii anteriori, programele guvernamentale destinate finanţării sectorului agricol continuă să se bucure de un interes deosebit din partea beneficiarilor, astfel că am ales să fim alături de agricultori şi în anul 2024, oferindu-le acestora posibilitatea finanţării în condiţiile avantajoase ale Programului IMM Plus – componenta Rural Plus”, a declarat Ramona Ivan, director Relaţii cu Instituţii Naţionale şi Internaţionale în cadrul CEC Bank, într-un comunicat de presă.

Finanțări garantate până la 90%

Prin intermediul acestui program guvernamental, beneficiarii au posibilitatea de a accesa finanțări garantate până la 90%, cu garanții de stat emise de Fondul de Garantare a Creditului Rural. Aceste finanțări sunt destinate proiectelor de investiții. Ele vizează și acoperirea necesarului de capital de lucru. Scopul este acela de a consolida și extinde afacerile lor, de a se adapta la cerințele actuale în materie de climă și digitalizare, precum și de a menține și crea locuri de muncă.

Durata maximă de finanțare este de până la 72 de luni pentru creditele de investiții.

Ea este de 36 de luni pentru creditele sau liniile de credit destinate capitalului de lucru. Valoarea maximă a finanțării nu poate depăși 5 milioane de lei pentru creditele sau liniile de credit destinate capitalului de lucru. Nu poate fi mai mare de 10 milioane de lei pentru creditele de investiții. Valoarea totală a finanțărilor care pot fi acordate nu poate depăși 10 milioane de lei. Pentru sectoarele agriculturii primare, pescuitului și acvaculturii, valoarea totală maximă a finanțărilor care pot fi acordate este de 5 milioane de lei.

Bani pentru fermieri/SURSA FOTO: Dreamstime

Valoarea totală a ajutorului de stat are anumite limite

Grantul sub formă de ajutor de stat, disponibil pentru antreprenorii participanți la programul Rural Plus, acoperă:

  • dobânda pe o perioadă de 12 luni începând de la acordarea creditului
  • comisioanele de garantare pe întreaga durată de valabilitate a garanției.

Valoarea totală a ajutorului de stat, constituită din suma garanției de stat și a grantului, nu poate depăși:

  • 2,25 milioane de euro pentru fiecare companie din sectorul industriei alimentare
  • 335.000 de euro pentru cele din sectorul pescuitului și al acvaculturii
  • 280.000 de euro pentru fiecare firmă din domeniul producției primare de produse agricole.

Dobânda practicată pentru creditul de investiţii este ROBOR 3M + 1,50

Pentru creditul de investiţii, dobânda practicată este ROBOR 3M + 1,50%. Pentru finanţarea activităţii curente se aplică ROBOR 3M + 1,90%. Toate comisioanele, inclusiv cele de analiză dosar, de acordare, de gestiune şi de rambursare anticipată, sunt zero.

CEC Bank reprezintă una dintre cele mai vechi instituţii financiare din România, având o istorie începută în anul 1864. Cu o reţea extinsă la nivel naţional, ce include peste 1.000 de sucursale şi unităţi teritoriale, banca dispune de active în valoare de 83,5 miliarde lei, la finalul anului 2023.