Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) a intervenit la Ministerul Finanțelor pentru a corecta o situație care a afectat mai multe firme. Acestea au fost trecute automat la impozitul pe profit de la cel de impozitare pe microîntreprinderi din cauza unei întârzieri de o zi. Aurel Andrei, președintele filialei CECCAR București, a explicat soluția agreată de Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România cu Ministerul Finanțelor pentru remedierea acestei situații.
Situația a apărut ca urmare a aplicării prevederilor Ordonanței nr. 115/2023. Actul normativ stabilește condițiile de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderilor aferent anului fiscal 2024. Potrivit CECCAR, prin această ordonanță, pentru aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderilor aferent anului fiscal 2024, s-a introdus o nouă condiție tranzitorie, respectiv depunerea până la data de 31 martie 2024 a situațiilor financiare anuale restante, inclusiv depunerea în termen a situațiilor financiare pentru anul curent.
„Aici a început dilema… Adică, o dată la patru ani, avem an bisect, cu luna februarie având 29 de zile. Iar termenul de 150 de zile de la închiderea anului calendaristic pentru depunerea raportărilor contabile anuale se schimbă. N-ar mai avea ca zi finală în anul 2024 ziua de 30 mai, ci ziua de 29 mai. Însă mai multe entități juridice au depus aceste raportări contabile anuale pe data de 30 mai. Și nu până pe 29 mai 2024, așa cum ar fi reieșit din calcul. Din acest motiv, aceste entități juridice au primit notificări de trecere de la sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor la impozitul pe profit”, a explicat Aurel Andrei, președintele filialei CECCAR București.
ANAF susține data de 30 mai
Practic, în urma unei erori de calcul calendaristic, mai multe firme s-au trezit trecute la o altă formă de impozitare.
Pentru a remedia această situație, CECCAR a solicitat lămuriri din partea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Însă răspunsul primit nu a dus la soluționarea problemei, decât dupa ce reprezentantii CECCAR au apelat la Ministerul Finanțelor și împreună au agreat o soluție de remediere a situației.
„Pentru elucidarea acestei dileme, CECCAR a solicitat ANAF clarificări în ceea ce privește termenul legal pentru depunerea situațiilor financiare aferente exercițiului financiar 2023. Prin răspunsul primit în data de 14 august 2024, ANAF indică data de 30 mai 2024 ca fiind termenul de depunere a situațiilor financiare anuale întocmite pentru data de 31.12.2023”, a precizat Aurel Andrei.
CECCAR a discutat cu Ministerul Finanțelor
Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România a apelat la Ministerul Finanțelor. În urma discuțiilor avute și la solicitarea CECCAR, reprezentanții ministerului au agreat o soluție de remediere a situației.
„Reprezentanții CECCAR au discutat cu cei ai Ministerului Finanțelor. Tema a fost introducerea unui mecanism care să permită revenirea la sistemul de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor a entităților care s-au aflat în situația prezentată. Este vorba de acele firme care au fost obligate să treacă la impozitul pe profit ca urmare a nedepunerii situațiilor financiare anuale până pe data de 29 mai 2024 inclusiv. Adică vorbim de acele firme care ar fi putut să rămână la sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor dacă nu le-ar fi depus pe data de 30 mai 2024, ci în termenul inițial până pe data de 29 mai 2024. Respectiv în limita celor 150 de zile de la închiderea anului calendaristic anterior, asa cum este prevăzut legal. Agrearea soluției cu Ministerul Finanțelor poate rezolva dilema celor 150 de zile prin introducerea acestui mecansm.”, a detaliat președintele CECCAR București.
Potrivit soluției avute în vedere de minister, mecanismul care va fi introdus va avea un caracter opțional pentru firmele afectate. „Adică va da posibilitatea ca unele dintre ele să rămână la impozitul pe profit. Dacă vor dori această variantă de impozitare și să nu revină neapărat la sistemul de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor”, a mai menționat Aurel Andrei.