CECCAR: Asanarea pieței serviciilor contabile: Peste 100 de dosare penale, instrumentate de IPJ Neamț

Contabil

Contabil/SURSA FOTO: Dreamstime

Investigații recente ale Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț au condus Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Neamț la identificarea unui fenomen infracțional amplu – activități ilegale de prestare a serviciilor de contabilitate de către persoane neautorizate.

Peste 100 de dosare penale, instrumentate de IPJ Neamț

CECCAR (Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România), entitatea profesională responsabilă pentru administrarea profesiei contabile în România, își reiterează hotărârea fermă de a asigura întreaga societate că serviciile reglementate de contabilitate furnizate de membrii săi, experți contabili și contabili autorizați, sunt fundamentate pe principii etice profesionale.

În județul Neamț s-au identificat 150 de persoane fizice și juridice care, în intervalul 2017-2023, au desfășurat ilegal activități de contabilitate. S-au întocmit peste 100 de dosare penale în care se investighează acuzații privind exercitarea unei profesii fără drept, evaziune fiscală și înșelăciune.

„CECCAR condamnă cu fermitate orice formă de practică ilegală în domeniul contabilității și reamintește că reglementarea profesiei de expert contabil și contabil autorizat este esențială pentru protejarea afacerilor, pentru securitatea economică a României. Activitatea de contabilitate desfășurată în conformitate cu legile și reglementările în vigoare este un serviciu bazat pe încredere, joacă un rol fundamental în gestionarea asimetriilor informaționale și în promovarea încrederii părților interesate. Apreciem interesul autorităților pentru eradicarea acestui fenomen infracțional cu impact major negativ în economie”, a declarat președintele Consiliului superior al CECCAR, Elena-Ecaterina Chivu, făcând referire la recentul caz de la Neamț.

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR)

Contradicție profundă între piratarea profesiei contabile și etica profesională

Descoperirile ilegale făcute de IPJ Neamț evidențiază o discrepanță semnificativă între practicarea ilegală a profesiei contabile și imperativele eticii profesionale în ceea ce privește:

  • acțiunea în interes public
  • asigurarea calității serviciilor

Această situație pune în evidență necesitatea imediată de curățare a pieței serviciilor contabile. Aceasta este o măsură esențială pentru stimularea conformării fiscale voluntare și pentru reechilibrarea bugetului de stat.

CECCAR evidențiază faptul că profesioniștii contabili au o responsabilitate etică de a acționa în interesul public, furnizând servicii de cea mai înaltă calitate clienților lor și respectând Codul etic internațional al profesionistului contabil.

Astfel, orice deviere de la aceste principii nu doar că erodează integritatea și credibilitatea profesiei, ci constituie și o amenințare semnificativă la adresa stabilității financiare a economiei naționale.

SURSA FOTO: Dreamstime

Intensificarea combaterii practicilor ilegale

CECCAR reiterează solicitarea către toți actorii importanți – atât autorități cât și mediul de afaceri – să susțină demersurile de:

  • intensificare a combaterii practicilor ilegale
  • de promovare a practicilor comerciale profesioniste, echitabile și transparente pe piața serviciilor de profil

Doar prin colaborarea întregii comunități se pot descuraja astfel de acțiuni ilicite. Astfel, se va garanta că serviciile de contabilitate din România rămân asociate cu:

  • profesionalismul
  • transparența
  • integritatea

“De asemenea, aducem în atenția mediului de afaceri faptul că verificarea calității de membru CECCAR se face prin accesarea rubricii Tablou membri de pe site-ul organismului profesional.

Reamintim că CECCAR și-a asumat, în anul 2022, rolul de a fi parte a angajamentului consolidat la nivel global al profesiei contabile pentru lupta împotriva corupției și a criminalității economice, odată cu lansarea, de către International Federation of Accountants (IFAC), a planului de acțiune pentru combaterea corupției și a criminalității economice la nivel global”, arată CECCAR.

CECCAR, în calitate de entitate profesională ce reprezintă și administrează profesia contabilă în România, subliniază esențialitatea beneficiului adus de utilizarea serviciilor furnizate de profesioniști. Ele pot influența rezultatul unei afaceri între succes și eșec.

“Totodată, CECCAR își exprimă disponibilitatea deplină de a colabora, în interes public, cu autoritățile și instituțiile competente pentru identificarea și descurajarea practicilor ilegale în domeniul contabilității, pentru asigurarea securității economice”, se arată în comunicatul de presă al CECCAR.