CECCAR critică demersul de a limita competența expertului contabil. Efectul va fi major în dosarele de evaziune fiscală

Așadar, președintele CECCAR a spus la B1 TV că demersul de a limita competența expertului contabil în materie fiscală a existat și în cadrul proceselor, însă a fost lămurit de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

„Am să încep prin a face precizarea că în legătură cu amendamentele depuse la Cameră, conform documentelor pe care noi le-am depus, nu avem niște nume concrete, s-au făcut doar niște precizări de faptul că sunt deputați din două partide politice. În realitate, din 1994, expertul contabil a fost competent să facă astfel de expertize, pentru că, știm cu toții, un bilanț contabil conține nu numai o transpunere în sistemul contabil al operațiunilor economico-financiare, ci și tratamentul fiscal.

Este evident că această competență a existat dintotdeauna și va exista. Mai mult decât atât, jurisprudența Înaltei Curți de Casație și Justiție a lămurit această chestiune, pentru că acest demers de a limita competența expertului contabil în materie fiscală s-a întâlnit ca practică și în cadrul proceselor, dar acestea au fost respinse ca nefiind conforme cu realitatea și cu legislația”, a declarat Robert-Aurelian Șova la B1 TV.

Care este scopul propunerii legislative?

De asemenea, acesta a vorbit și despre scopul propunerii legislative, notând că ar avea un efect major asupra experților contabili.

„Această propunere de lege vrea să spună că de la momentul în care ea va intra în vigoare, dacă va intra în vigoare acest amendament, practic expertul contabil nu va mai avea competența să facă acest tip de expertiză decât dacă mai are o calificare suplimentară, aceea de consultant fiscal.

Bun, gândiți-vă că în momentul de față sunt pe rol destul de multe dosare în instanță sau în cercetarea penală unde sunt numiți, conform practicii actuale, experți contabili care unii dintre ei, poate majoritatea, nu au și această calificare de consultant fiscal. Care va fi rezultatul? Rezultatul va fi că în momentul în care se va depune expertiza, iar partea va fi nemulțumită, va contesta așa cum s-a făcut și în instanțe, acum având o bază legală”, a completat președintele CECCAR.

Robert-Aurelian Șova a fost întrebat și e ce și-ar mai lua o calificare suplimentară un expert contabil.

„Logica noi nu am văzut-o și nici nu o vedem, nici instanțele n-au văzut-o până în acest moment. Ceea ce este foarte important este să se înțeleagă că efectul unei astfel de modificări va putea fi unul major în dosarele de evaziune fiscală care sunt pe rol”, a conchis Șova.