Președintele Consiliului Superior al CECCAR, Robert-Aurelian Șova, a vorbit despre proiectul de lege care vizează reorganizarea activităţii contabililor şi impunerea unei noi conduceri. Potrivit acestuia, pierderea independenței și autonomiei expertului contabil și contabilului autorizat va avea consecințe grave asupra sistemului de justiție.
Președintele Consiliului Superior al CECCAR (Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România), Robert-Aurelian Șova, susține că pierderea independenței și autonomiei expertului contabil și contabilului autorizat va avea consecințe grave asupra sistemului de justiție și asupra celor 30.000 de liber profesioniști contabili. De asemenea, Robert Șova spune că este „începutul sfârșitului pentru o profesie liberală centenară.”
Ce spune președintele CECCAR?
„Independența expertului contabil este atacată pe două paliere:
a. Pierderea independenței expertului contabil prin preluarea controlului direct al Ministerului de Finanțe asupra organizării, monitorizării și cercetării disciplinare a activității experților contabili judiciari.
Controlul direct se va realiza prin legiferarea unui mecanism care să permită ori de câte ori se dorește preluarea controlului și subordonarea directă față de un administrator desemnat de o autoritate publică și prin preluarea Comisiei superioare de disciplină de către autoritatea publică.
Această pierdere a independenței expertului contabil conduce la perturbarea gravă a sistemului de justiție prin consecințele ce vor decurge prin sancțiunea decăderii că probă a expertizei judiciare în cauzele aflate pe rolul organelor de cercetare penală și ale instanțelor.
b. Pierderea independenței expertului contabil și a contabilului autorizat privind ținerea și conducerea contabilității conform Legii contabilității nr. 82/1991 cu efecte negative în conformarea voluntară fiscală.
Acest lucru se va realiza prin eliminarea obligativitatea deținerii controlului de către liber profesioniștii contabili asupra societăților de profil prin care își desfășoară activitatea.
În consecință nu mai există un control al liber profesionistului contabil și în consecință nici răspundere profesională asupra activităților de utilitate publică care le-au fost delegate membrilor CECCAR”, susține președintele Consiliului Superior al CECCAR, Robert Șova.
CECCAR critică demersul de a limita competența expertului contabil. Efectul va fi major în dosarele de evaziune fiscală
Președintele CECCAR a spus, luni, la B1 TV că demersul de a limita competența expertului contabil în materie fiscală a existat și în cadrul proceselor, însă a fost lămurit de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).
„Am să încep prin a face precizarea că în legătură cu amendamentele depuse la Cameră, conform documentelor pe care noi le-am depus, nu avem niște nume concrete, s-au făcut doar niște precizări de faptul că sunt deputați din două partide politice.
În realitate, din 1994, expertul contabil a fost competent să facă astfel de expertize, pentru că, știm cu toții, un bilanț contabil conține nu numai o transpunere în sistemul contabil al operațiunilor economico-financiare, ci și tratamentul fiscal.
Este evident că această competență a existat dintotdeauna și va exista. Mai mult decât atât, jurisprudența Înaltei Curți de Casație și Justiție a lămurit această chestiune, pentru că acest demers de a limita competența expertului contabil în materie fiscală s-a întâlnit ca practică și în cadrul proceselor, dar acestea au fost respinse ca nefiind conforme cu realitatea și cu legislația”, a declarat Robert-Aurelian Șova la B1 TV.