”Noi am transmis punctul de vedere Ministerului Finanţelor Publice în luna august, în care am propus modificări la proiectul iniţial. Printre propunerile noastre se regăseau aspecte referitoare la: disproporţionalitatea între sancţiunile contravenţionale şi gravitatea erorilor privind plăţile efectuate în contul de TVA, prelungirea termenului pentru depunerea în contul de TVA a diferenţei dintre TVA încasată şi TVA plătită aferentă operaţiunilor în numerar”, ne-a declarat joi Robert Aurelian Şova, preşedintele Consiliului superior al CECCAR.
O altă propunere a făcut referire la amânarea aplicării obligatorii a sistemului de plată defalcată a TVA, astfel încât agenţii economici să poată să îşi adapteze procesele din cadrul companiei, precum şi o perioadă prin care agenţii economici să aplice opţional acest sistem de plată a taxei.
Potrivit Președintelui Robert Aurelian Șova, CECCAR va trimite și Parlamentului României câteva propuneri.
“Cel mai probabil săptămâna viitoare OG nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA va intra în Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital din Senat, apoi în Comisia pentru buget, finanțe din Camera Deputaților. Noi vom trimite noi propuneri care să îmbunătățească mecanismul de split TVA”, a spus Șova, cu mențiunea că este convins că proiectul va suferi unele ajustări. Mai mult, reprezentanții CECCAR consideră că este utilă o analiză de impact privind implementarea sistemului de plată defalcată a TVA.
Robert Șova consideră că o soluţie ar fi ca obligativitatea aplicării sistemului de plată defalcată a TVA să fie restrâns doar la o anumită categorie de contribuabili, iar pentru ceilalţi, cel puţin pentru o perioadă, să rămână aplicarea prin opţiune. ”Suntem încrezători că autorităţile vor ţine cont de propunerile noastre, astfel ca în final legea de aprobare a OG 23/2017 să fie îmbunătăţită, în interesul public”, a mai spus Robert Șova.
CECCAR a început să realizeze dezbateri la nivel național la care au fost invitați să răspundă membrii organizației, iar rezultatele acestuia vor fi făcute publice și transmise Parlamentului pentru a putea îmbunătății mecanismul split TVA, ne-a precizat Aurel Andrei, președintele Consiliului filialei CECCAR București.
“Activitatea contabililor autorizați și a experților contabili va fi influențată de acest proiect”, a spus Aurel Andrei. Întrebat dacă mediul de afaceri va avea nevoie de mai mulți contabili, având în vedere că la fiecare tranzacție vor fi necesare efectuarea a două plăți, președintele Consiliului filialei CECCAR București, spune că într-adevăr va fi un volum de muncă suplimentar pentru contabili, dar aceștia se vor adapta, cu speranța că munca suplimentară le va fi plătită. “Profesia de contabil nu o facem după ce se spune la televizor sau după ce se scrie pe Facebook”, a explicat Aurel Andrei.
21 septembrie – Ziua Națională a Contabilului
CECCAR a marcat joi a XIII-a ediţie a Zilei Naţionale a Contabilului Român. La eveniment au participat, atât membrii organizației cât și autorități. “După 96 de ani de la înființare, profesia azi, mai mult ca oricand, este în continuu proces de transformare. Consilier, confident, analist, facilitator, profesionistul contabil, membru CECCAR, îndeplinește cu succes multiple roluri care conferă siguranță antreprenorilor, managerilor întreprinderilor mici și mijlocii, marilor operatori economici etc., contribuind la siguranța si sustenabilitatea businessului”, a declarat Robert Șova în cadrul evenimentului, la care au fost prezenți și George Constantin Păunescu, preşedintele Uniunii Generale a Industriaşilor din România (UGIR), Alexandra Lazăr, reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice, Dantes Bratu, inspector general de stat la Inspecţia Muncii, Marius Vorniceanu, preşedintele Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, Gabriel Radu, preşedintele Camerei Auditorilor Financiari din România.
“Pentru stabilitatea profesiei în viitor, CECCAR acționează în relația cu instituțiile de reglementare, implicându-se în adaptarea și eficientizarea legislației în realitățile economice, corelate cu necesitățile experților contabili și contabililor autorizați. In acest sens a fost adusă în realitatea zilelor noastre și definită totalitatea serviciilor prestate de profesionistul contabil, membru CECCAR, prin modificarea OG nr. 65/1994 prin Legea nr. 162/2017”, a mai spus preşedintele consiliului superior al CECCAR.