Copiii care sunt bătuți frecvent de părinții lor sunt supuși unor tratamente degradante și inumane și pot fi luați de la părinții lor, fiind justificată o astfel de măsură, au spus, de curând, judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).
Într-un caz în care patru cupluri și-au pierdut parte din autoritatea părintească pentru că, adesea, își băteau cu nuiaua copiii, CEDO a considerat că plasamentul este necesar, mai ales dacă părinții nu înțeleg de ce nu e normal să-și bată copiii.
Bătaia nu e ruptă din rai pentru judecătorii de la CEDO, o arată o decizie pronunțată chiar săptămâna trecută în legătură cu patru familii din Germania, ai căror copii au fost luați de către autoritățile germane pentru că erau bătuți de părinții lor în mod frecvent.
Vorbim de o amputare a autorității părintești, respectivii copii fiind duși în plasament, cu privire la care Curtea nu a văzut o problemă.
„Curtea e de acord cu instanțele germane în privința faptului că riscul pedepsirii copiilor cu nuiaua în mod sistematic și frecvent justifică retragerea parțială a autorității părintești și darea copiilor în plasament. Deciziile instanțelor s-au bazat pe evitarea riscului aplicării unor tratamente inumane și degradante, interzise în mod absolut de Convenția Europeană a Drepturilor Omului”, scrie în comunicatul CEDO cu privire la această decizie (citatul este o traducere, nefiind disponibil în format oficial în limba română, ci doar în engleză/franceză).