CEDO obligă statul român să restituie în natură 17.000 de hectare
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a emis marți, 7 ianuarie, o hotărâre prin care obligă statul român să restituie în natură 17.000 de hectare de teren Asociației Composesorale Borșa, într-un termen de 12 luni de la data în care decizia devine definitivă. În caz contrar, România va trebui să plătească despăgubiri de peste 61 de milioane de euro.
CEDO obligă statul român să respecte drepturile de proprietate
Curtea a decis ca statul român să restituie în natură cele 17.000 de hectare în termen de 12 luni de la definitivarea hotărârii CEDO. În cazul neîndeplinirii acestei obligații, Ministerul de Finanțe va fi nevoit să plătească despăgubiri de peste 61 de milioane de euro.
,,Acum, după ce Curtea a stabilit că reclamantei trebuie să i se restituie în natură cele 17.000 de ha, în termen de 12 luni de când hotărârea este definitivă, autoritățile naționale sunt obligate să respecte și să execute hotărârea CEDO. În caz contrar Ministerul de Finanțe va achita 61.540.966 milioane de euro din banii noștri ai tuturor Acest text a fost copiat de pe Ziare.com România pierde încă un proces la CEDO. Trebuie să restituie 17.000 de hectare de pădure, în caz contrar plătește peste 61 de milioane de euro”, a declarat avocata Nicoleta Popescu, reprezentanta Composesoratului la CEDO, a declarat pentru G4Media avocata Nicoleta Popescu, reprezentanta Composesoratului la CEDO.
Deși statul român poate contesta decizia la Marea Cameră a CEDO, această opțiune se limitează doar la cuantumul despăgubirilor.
Potrivit sursei citate, hotărârea Curții vine după ce s-a constatat încălcarea dreptului de proprietate al reclamantei și al altor 28 de reclamanți în dosarul ,,Văleanu și alții” împotriva României, devenit definitiv pe 8 noiembrie 2022.
CEDO a acordat autorităților române un termen de peste doi ani pentru a respecta dreptul de proprietate al reclamanților și a pune în aplicare o sentință judecătorească executorie din 2005, care obliga comisia locală Borșa și comisia județeană să restituie terenul în cauză.
Negocierile eșuate cu autoritățile române
În cei doi ani de la prima hotărâre a Curții, reprezentanții Asociației Composesorale Borșa au avut multiple întâlniri cu autoritățile române, fără rezultate concrete.
Avocata Popescu a subliniat că funcționarii statului au arătat o atitudine arogantă și disprețuitoare, ignorând consecințele unei hotărâri de condamnare, care impune ca restituirea terenului să fie realizată sau ca întreaga țară să suporte despăgubirile. Pe lângă suma de 61 de milioane de euro, CEDO a dispus plata despăgubirilor și altor 27 de reclamanți.
,,În acești 2 ani de la prima hotărâre a Curții, reprezentanții reclamantei au avut numeroase întâlniri cu agentul guvernamental, autoritățile locale și centrale fără niciun rezultat. Am întâlnit reprezentanți ai statului aroganți, zeflemitori și incompetenți care nu erau conștienți ce înseamnă o hotârâre de condamnare a statului român și că, dacă nu vor restitui proprietatea, cetățenii întregii țări vor trebui sa plătească ei, valoarea proprietății reclamantei. Funcționarii statului ne-au râs în față, ne-au spus și ”ce dacă aveți o hotărâre de condamnare, instanțele au greșit, nu aveți dreptul la nimic fiindcă NU vrem noi” a adăugat avocata Popescu.
Pe lângă suma de peste 61 de milioane de euro destinată Asociației Composesorale Borșa, CEDO a condamnat statul român să plătească despăgubiri și altor 27 de reclamanți din același dosar.