Ceho-slovacii de la J&T: Chinezii să ne dea explicaţii înainte să ne cumpere acțiunile

Grupul ceho-slovac de servicii financiare J&T Finance Group a avertizat luni că nu va putea finaliza o tranzacţie care ar da conglomeratului chinez CEFC o participaţie mai mare la J&T Finance Group dacă partea chineză nu va răspunde în mod satisfăcător la informaţiile apărute în presă privind problemele sale economice, informează Reuters.

În ultimii ani, CEFC China Energy a făcut mai multe achiziţii în Cehia şi Europa Centrală, preluând o participaţie de 9,9% din acţiunile J&T Finance Group şi intenţiona să îşi majoreze această participaţie la 50% în schimbul unei investiţii de 980 milioane de euro, cu condiţia obţinerii aprobărilor necesare din partea autorităţilor de reglementare. 

În ultimele săptămâni, în presă au apărut informaţii potrivit cărora preşedintele CEFC China Energy, Ye Jianming, este investigat de autorităţile chineze pentru presupuse infracţiuni economice. CEFC susţine că aceste informaţii sunt "iresponsabile" şi "nefondate" 

Într-un comunicat de presă difuzat luni, J&T a solicitat o declaraţie oficială din partea conducerii CEFC cu privire la informaţiile apărute în presă. 

"Dacă CEFC nu va răspunde în mod satisfăcător la informaţiile privind existenţa unor probleme economice majore cu care se confruntă grupul şi nu va explica în mod clar motivele privind presupusa arestare a unor directori, finalizarea tranzacţiei pentru intrarea în capitalul J&T Finance Group este inacceptabilă", a informat J&T. 

Potrivit Reuters, CEFC China Energy este dispusă să plătească dobânzi anuale de până la 36% pentru a obţine finanţare pe termen scurt, o dovadă a dificultăţilor de finanţare cu care se confruntă compania. 

Grupul slovac de servicii financiare J&T Finance Group deţine banca cehă J&T Bank. Pe lângă participaţia la J&T Finance Group, CEFC a mai investit în producătorul ceh de bere Lobkowicz, în clubul de fotbal ceh Slavia Praha, precum şi în mai multe hoteluri şi proprietăţi imobiliare din Cehia. 

De asemenea, compania chineză. intenţiona să preia un pachet de 51% din acţiunile companiei petroliere KMG International NV din România, controlată de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, KazMunayGas International. 

AGERPRES