Potrivit companiei ruseşti, astfel va fi adâncită cooperarea strategică dintre Rosneft şi CEFC, după ce în luna septembrie grupul chinez a decis să achiziţioneze o participaţie de 14,2% din Rosneft pentru 9,1 miliarde de dolari. 

Rosneft şi CEFC au semnat un acord pentru a derula în comun un studiu preliminar cu privire la o posibilă construcţie a unui combinat petrochimic în provincia Hainan cu ocazia summitului liderilor APEC care va fi găzduit de Vietnam, precizează firma rusă. De asemenea, cele două companii vor analiza aspectele ce ţin de aprovizionarea pe termen lung cu materie primă a eventualului combinat. 

Anterior, publicaţia China Business Network, citând un director de la CEFC, a informat că CEFC şi Rosneft ar fi decis să construiască un combinat petrochimic în sudul Chinei, care va utiliza gaz petrol lichefiat şi condensate pentru a fabrica produse petrochimice. Combinatul ar urma să fie construit la Yangpu, un oraş port din provincia Hainan, informează publicaţia China Business Network citând un director de la CEFC. Publicaţia nu oferă detalii financiare ale acordului şi nici dacă este vorba de un acord definitiv. 

"După ce un furnizor de materie primă se va alătura investiţiei în facilitatea petrochimică…lanţul de aprovizionare va fi consolidat în beneficiul profitabilităţii proiectului", a declarat Cai Feng, un director de investiţii de la CEFC, citat de China Business Network. 

CEFC are deja un depozit petrolier în portul Yangpu care este utilizat, parţial, pentru a stoca o parte din rezerva petrolieră de stat a Chinei, acesta fiind cel mai mare activ fizic petrolier pe care CEFC îl are în China. 

CEFC China Energy Company Ltd. ar putea finaliza în curând achiziţia unui pachet de 51% din acţiunile companiei petroliere române KMG International NV. Controlată de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, KazMunayGas International, este prezentă în 11 ţări şi deţine rafinăriile Petromidia Năvodari (cea mai mare unitate de profil din România) şi Vega Ploieşti (cea mai veche rafinărie în funcţiune), dar şi reţele de distribuţie de carburanţi (Rompetrol) în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, Franţa şi Spania. 
Agerpres