Cehia anunță că ar putea să nu mai utilizeze cărbune începând din 2038

carbune

SURSA FOTO: Dreamstime

Schimbari majore în Uniunea Europeană. După ce Polonia a anunțat că ar putea să nu mai utilizeze cărbuni din 2049, Cehia anunță că vrea de asemenea să renunțe la acest combustibil din 2038. Cu toate acestea, în prezent, peste jumătate din termocentralele din țară folosesc acest combustibil fosil.

O comisie specială înfiinţată de Guvernul ceh a recomandat vineri ca ţara să înceteze să mai utilizeze cărbune în 2038, transmite DPA, citat de Agerpres. 2038 este o soluţie de compromis, a precizat ministrul ceh al Industriei, Karel Havlicek, cu ocazia prezentării raportului final, adăugând că în cadrul comisiei au fost discutate şi alte două posibile date: 2033 sau 2043.

ONG-urile de mediu au cerut o eliminare mai rapidă a combustibililor fosili iar doctorii au semnat o petiţie în care avertizează cu privire la consecinţele poluării aerului din cauza termocentralelor care funcţionează pe bază de cărbune. Activiştii de mediu care au pichetat Ministerul ceh al Industriei şi Mediului încă din data de 16 noiembrie au cerut o eliminare a cărbunelui cel mai târziu în 2030.

Cehia vrea să își extindă energia nucleară

„Avem o foaie de drum clară pentru extinderea energiei nucleare”, a spus Havlicek.

În prezent, termocentralele pe bază de cărbune sunt responsabile pentru 50% din producţia de electricitate în Cehia. Cărbunele urmează să fie înlocuit de surse de energie regenerabilă precum şi de actualele şi noile reactoare nucleare. Criticii politicii energetice a Guvernului de la Praga atrag atenţia asupra faptului că Cehia exportă mari cantităţi de energie electrică în fiecare an.

Data avansată de comisia cărbunelui din Cehia este mai rapidă decât termenul limită de 2049 fixat de Polonia dar reprezintă o întârziere semnificativă faţă de datele fixate de alte ţări, precum Franţa, care intenţionează să renunţe la cărbune încă de la finele lui 2022.

Tranziția de la cărbune la gaze nu e acceptată în UE. Alți combustibili sunt considerați o soluție

Secretarul de stat în Ministerul Fondurilor Europene, Adrian Mariciuc, a participat la dezbaterea „Cu cine reclădim şi modernizăm România?”, organizată de clubantreprenor.ro şi Piaţa Presei. Acesta a declarat că tranziția de la cărbune la gaze naturale, deşi ar putea părea o soluţie câştigătoare în România, nu este încă acceptată la nivelul Uniunii Europene, unde hidrogenul sau alţi combustibili sunt consideraţi o soluţie.

„Lucrurile nu sunt încă stabilite, pentru că, din păcate, tranziţia aceasta de la cărbune către gaz, deşi ar putea părea soluţia câştigătoare în multe cazuri în România, încă nu este acceptată la nivel european. Se doreşte altceva, nu gazul.

Şi cred că hidrogenul sau alţi combustibili ar putea fi soluţia, de aceea spun că încă aşteptăm şi încercăm să găsim cea mai bună soluţie, atât pentru specificul României, pentru că e un lucru de care trebuie să ţinem cont, dar acordul trebuie realizat la nivel european”, a afirmat Adrian Mariciuc.