Guvernul de la Praga va permite ca operaţiunile miniere să se extindă şi dincolo de limitele stabilite în anul 1991 pentru a da grupului CEZ acces la rezerve suplimentare de până la 120 de milioane de tone de lignit şi a extinde mineritul până în anul 2055, a informat ministrul ceh al Industriei şi Comerţului, Jan Mladek. Acesta a subliniat că lignitul este necesar pentru a asigura aprovizionarea energetică a ţării. 

'Nu este un pas uşor dar este o decizie responsabilă când vine vorba de securitatea energetică a ţării în deceniile următoare', a spus Jan Mladek. Potrivit acestuia, lignitul va fi destinat pentru companiile de termoficare. 

Grupul CEZ deţine 13 termocentrale pe bază de cărbune, majoritatea în nordul Cehiei, în apropiere de minele de cărbune. Aceste termocentrale asigură aproximativ 44% din producţia internă de electricitate a CEZ. 

Mai poluant decât cărbunele dur, lignitul se găseşte mai aproape de suprafaţa pământului, ceea ce face din minele deschise cea mai viabilă modalitate de extracţie. Utilizarea lignitului în Europa a scăzut cu 40% între 1990 şi 2010 pe măsură ce guvernele din fostul bloc socialist şi-au închise vechile instalaţii industriale. 

Grupul CEZ este prezent şi pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA. 

 AGERPRES