Guvernul ceh a mai instituit obligativitatea purtării măștilor în aer liber în zonele populate și la locurile de muncă și a închis toate școlile, grădinițele și magazinele care vând produse neesențiale.
Oamenilor li se va permite să îşi părăsească cartierul doar pentru a merge la serviciu, pentru a vedea un medic sau pentru a avea grijă de cei dragi, dar numai cu un document care să dovedească acest lucru. Cumpărăturile vor fi posibile doar într-un singur departament, în timp ce sporturile și plimbările vor fi permise numai în orașul de origine. Ministrul de Interne Jan Hamacek a declarat că măsurile vor rămâne în vigoare timp de trei săptămâni, adăugând că poliția va efectua controale aleatorii.
„Singurul obiectiv este de a inversa curba ascendentă a noilor infecții și a pacienților care necesită internarea la terapie intensivă înainte de a fi prea târziu”, le-a declarat el jurnaliştilor.
O nouă stare de urgență
De asemenea, guvernul a declarat, din 28 februarie, o nouă stare de urgență de o lună, un instrument legal pentru menținerea restricțiilor în vigoare. Republica Cehă este prima țară în ceea ce privește numărul noilor infectări la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile și a doua după vecina Slovacia ca număr de decese, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP.
Luptându-se cu reprize recurente începând din vara trecută, această țară de 10,7 milioane de locuitori a înregistrat 1,2 milioane de cazuri și 20.000 de decese de la începutul epidemiei.
Cazurile de coronavirus au crescut
Rata zilnică de creștere a infecțiilor a fost recent de aproximativ 15.000, iar ministrul Sănătății, Jan Blatny, a declarat că se așteaptă ca aceasta să crească la aproximativ 20.000 în curând, notează Le Figaro.
Vaccinările sunt mai lente decât era prevăzut. Medicii cehi au administrat puțin peste 600.000 de doze, dar livrările europene de vaccinuri întâmpină întârzieri. Guvernul ceh a închis deja cele mai afectate trei districte la începutul acestei luni, după o carantină de noapte şi închiderea restaurantelor aprobate anul trecut.
Marți, Ministerul Sănătății a declarat că serviciile de terapie intensivă își ating limitele de capacitate, iar întregul sistem de sănătate se află sub presiune.