Republica Cehă nu mai importă gazele naturale ruseşti după ce şi-a redus radical importurile în ultimul an, de când autoritățile de la Moscova au declanșat invazia militară rusă împotriva Ucrainei, informează, duminică, 19 februarie dpa.
Cota importurilor din Rusia, tranzitate prin Slovacia, a scăzut la 2,2% în ultimele luni
În luna ianuarie 2023, importurile de gaze ruseşti au scăzut la zero, a scris, sâmbătă seara, pe 18 februarie, pe contul său de Twitter ministrul Industriei şi Comerţului, Jozef Sikela. Oficialul ceh nu a precizat dacă ţara este permanent independentă de gazul rusesc, conform agenției de presă CTK.
Republica Cehă era aproape în totalitate dependentă de resursele naturale rusești în ultimii ani, a precizat Sikela. Dar odată ce livrările prin conducta Nordstream au fost întrerupte, autoritățile de la Praga le-au înlocuit cu importuri prin Germania din alte surse, a adăugat oficialul.
Republica Cehă importă acum în mare parte gaz din Norvegia şi gaz lichefiat din Belgia şi Ţările de Jos. Cota importurilor din Rusia, tranzitate prin Slovacia, a scăzut la 2,2% în ultimele luni şi la zero în luna ianuarie, a mai precizat Jozef Sikela.
Republica Cehă este unul din cei mai fermi susţinători ai Ucrainei. Praga a subliniat, de asemenea, de nenumărate ori, importanţa adoptării unor sancţiuni dure împotriva Rusiei.
Veniturile companiei ruse Gazprom ar putea scădea cu 50% în 2023
Pierderea vânzărilor pe piaţa din Europa ar putea reduce la jumătate veniturile din exporturi realizate în acest an de către gigantul energetic rus Gazprom. Acest lucru ar însemna o diminuare semnificativă a taxelor colectate de statul rus, potrivit unei analize realizată de Reuters.
Exporturile Gazprom, unul din cei mai mari contribuabili din Rusia, au scăzut după ce liderul rus Vladimir Putin a declanșat „operaţiunea militară specială” în Ucraina. Războiul împotriva Kievului a declanşat sancţiuni occidentale şi o parte din livrările de gaze ruseşti spre Europa au fost oprite.
Potrivit calculelor sursei citate, veniturile realizate de compania Gazprom de pe urma vânzărilor pe pieţele externe au scăzut în luna ianuarie 2023 până la 3,4 miliarde de dolari, de la 6,3 miliarde de dolari în luna ianuarie a anului trecut, în urma reducerii livrărilor de gaze spre Europa.
Dacă se va menține acest ritm, veniturile realizate de Gazprom din exporturi ar putea să se înjumătăţească pe ansamblul anului 2023, comparativ cu 2022, atunci când volumul exporturilor realizate de compania rusească s-a redus cu aproape jumătate.
Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, nu mai publică informaţii cu privire la rezultatele sale trimestriale. Cu toate acestea, bugetul statului rus a înregistrat un deficit de 1.760 miliarde ruble (24 miliarde de dolari) în luna ianuarie 2023, după ce au scăzut veniturile din energie. Autoritățile de la Moscova se bazează pe veniturile din petrol şi gaze, care anul trecut s-au cifrat la aproximativ 11.600 miliarde de ruble, şi a fost nevoită să înceapă să recurgă la rezervele sale valutare pentru a acoperi un deficit bugetar agravat în urma războiului din Ucraina.